Washington 23. augusta (TASR) - Čokoláda známeho amerického výrobcu Hershey, ktorá 60 rokov ležala pod dvojmetrovou pokrývkou ľadu na južnom póle, sa vracia späť k výrobcovi, ktorý tabuľku chce vystaviť vo svojom múzeu.
Bielu čokoládu Field Ration Bar "stratil" počas výpravy na južný pól v rokoch 1939-41 americký polárny bádateľ admirál Richard Byrd (1888-1957). Čokoládovú pochúťku našli nedávno - spoločnosť Hershey ju od roku 1937 vyrábala pre potreby amerických ozbrojených síl. Vojaci dostávali Field Ration Bar na doplnenie energie. Nebola najchutnejšou sladkosťou, ale vojaci si pochvaľovali, že chutí lepšie ako varené zemiaky.
Field Ration Bar našiel polárnik Douglas Stoup neďaleko stanice Amunsen-Scott na južnom póle. Podľa odborníkov admirál Richard Byrd zrejme čokoládovú tabuľku a iné potraviny úmyselne zakonzervoval na prieskumnej ceste okolo južného pólu, aby ich pri návrate jeho expedícia mala k dispozícii. Ak sa pri návrate Byrd zaobišiel bez uskladnených zásob, nechal ich tam pre "strýčka príhodu".
(spolupracovník TASR William Guard) kr ed