Londýn 3. augusta (TASR) - Najpopulárnejšie britské korenie je návykové. Milióny konzumentov karí pokrmov si teda na svoje obľúbené jedlo vypestovali závislosť, tvrdia vedci.
Skupina výskumníkov z nottinghamskej Trent University v strednom Anglicku sledovala reakcie viac než stovky ľudí, ktorí konzumovali rôzne jedlá, vrátane karí. A s prekvapením zistili, že nielen konzumácia, ale dokonca už len myšlienka na karí zvyšuje tep a krvný tlak. Pritom pomyslenie na typické britské pokrmy vraj u sledovaných jedincov vyvolalo oveľa skromnejšie reakcie.
Podľa vedcov je zvýšený tep a tlak spojený s miernou formou závislosti. Šéf výskumu, profesor Stephen Gray, sa domnieva, že karí stimuluje oveľa viac chuťových pohárikov na jazyku a táto stimulácia môže navodiť dobrú náladu a túžbu po ďalšej dávke.
Podľa profesora Graya výsledky výskumu prinášajú možno odpoveď na otázku, prečo sa v Británii v posledných desaťročiach predáva viac indických jedál ako tradičných fish and chips.