Brusel 1. augusta (TASR) - Európska komisia predložila dnes návrh novej legislatívy, ktorá umožní lepšiu prevenciu proti bakteriologickým chorobám z jedla. Vyhlásila tak boj najmä proti salmonelóze, ktorou len predvlani trpelo na území EÚ 166.000 ľudí.
Exekutíva EÚ navrhuje smernicu zaväzujúcu členské štáty, aby zlepšili monitorovanie výskytu bakteriologických chorôb pochádzajúcich z jedla a ich príčin. Okrem toho predložila EK návrh nariadenia, ktoré obsahuje opatrenia vedúce k podstatnému zníženiu výskytu týchto chorôb.
"Tieto opatrenia prinesú úžitok spotrebiteľom a prispejú k posilneniu ich dôvery v bezpečnosť potravín, najmä hydinových výrobkov a vajec," komentoval dnešné návrhy komisár pre zdravie a ochranu spotrebiteľa David Byrne.
Ak členské štáty EÚ návrhy schvália, budú musiež vytvoriť národné monitorovacie programy, koordinovať kontroly s ostatnými členmi a od roku 2005 dordžiavať stanovené limity výskytu salmonely pri chove kurčiat a neskôr aj pri chove nosníc (2006), brojlerov (2007), moriek a prasiat (2008).
V rovnakých termínoch sa stanú povinnými certifikáty o neprítomnosti salmonely pri obchodovaní so živými zvieratami, mäsom a vajcami, ktoré sa budú vyžadovať aj od dovozcov z tretích krajín.
Okrem salmonelózy sa navrhované opatrenia týkajú aj ďalších chorôb, ktoré patria medzi tzv. zoonózy, teda choroby zvierat prenášané prirodzenou cestou na človeka.
Popri salmonele sa v mnohých potravinách vyskytuje aj campylobacter (127.000 prípadov ochorenia v roku 1999 na území EÚ) a listeria. Dôsledkami nakazenia sú hnačky, horúčky, bolesti hlavy, zvracanie, výnimočne sa však nákaza môže skončiť aj smrťou. V EÚ sa tak stáva ročne asi v 200 prípadoch.
(spravodajca TASR Robert Sermek) dem