
Slovenský prezident má napríklad rád kapustové strapačky a šéf kuchyne v hoteli Carlton Marcus Niederhauser vie, že prehnané požiadavky nemajú ani ich nadôležitejší hostia: „Sú najvďačnejšími zákazníkmi.“ Švédsky kráľ Carl XVI. Gustaf počas návštevy dokonca navštívil hotelovú kuchyňu (na snímke vpravo). Vľavo je prestreté pre hlavu štátu.
Vo vládnom hoteli Fórum sa snažia kuchári ponúkniť návštevám na najvyššej úrovni najmä slovenské jedlá. Varili tu pre prezidentov všetkých susedných krajín, kráľovské rodiny aj hviezdy šoubiznisu. Šéfkuchár Jozef Klubník vraví, že obed pre prezidenta pozostáva z piatich až šiestich chodov, podľa dohody s protokolom. Predjedlom býva ľahká paštéta z kačacieho alebo kuracieho mäsa, nasleduje typicky slovenská polievka: „Robíme alebo dubákovú, alebo kapustnicu. Môžeme pripraviť aj vývar s rezancami.“ Medzi polievkou a hlavným chodom býva zväčša teplý predkrm: „Prezidenti majú radi zapekaný oštiepok, prípadne mäso plnené syrom či hríbmi.“ Na hlavný chod sa kladie najväčší dôraz: „Snažíme sa robiť ryby na rôzny spôsob, najčastejšie je to zubáč, môžu to však byť aj morské živočíchy.“ Ako prílohu k hlavnému jedlu servíruje Klubník najradšej rôzne druhy zeleniny. „Podávame buď veľa zeleniny, alebo tradičné opekané zemiaky.“ Na záver, ak hlava štátu ešte vládze, podávajú obidva hotely ešte sladký dezert. (th)