Brusel 20. júla (TASR) - Európska komisia predložila dnes návrh stratégie, ktorá záväzne stanovuje maximálny obsah rakovinotvorných dioxínov v potravinách a krmivách pre zvieratá. Ak budú s návrhom súhlasiť členské štáty EÚ, môže na jeseň dôjsť k schváleniu novej smernice, ktorá by začala platiť od januára budúceho roku.
Komisia navrhuje stanovenie prísnych limitov obsahu dioxínov, po ktorých prekročení budú musieť byť dané potraviny stiahnuté z predaja. V prípade hovädziehomäsa by obsah dioxínov nemal podľa EK prekročiť tri pikogramy na gram tuku, pri hydine dva pikogramy na gram tuku, pri mliečnych výrobkoch tri pikogramy na gram tuku, u rastlinných olejov 0,75 pikogramu na gram rastlinného oleja a podobne.
Okrem týchto maximálnych stropov, ktoré nebude možné v žiadnom prípade prekročiť, navrhuje EK stanovenie nižších "akčných" limitov, ktoré by mali slúžiť ako varovný systém. Ich dosiahnutie bude impulzom pre hľadanie príčin a zdrojov zamorenia a ich odstránenie. Návrh EK obsahuje ešte aj cieľové limity, ktorých dosiahnutie v strednodobom časovom horizonte by umožnilo znížiť príjem dioxínov ľudským organizmom na tolerovateľných 14 pikogramov týždenne.
K dnešnému návrhu dospela EK na základe dvojročnej vedeckej činnosti stálych výborov EÚ pre potraviny a krmivá, ktoré po dioxínovej kríze v Belgicku v roku 1999 konštatovali, že väčšina obyvateľov EÚ je vystavená nadmernému príjmu dioxínov, ktorému treba zabrániť.
(spravodajca TASR Robert Sermek) dem