Londýn 8. marca (TASR) - Vedci z univerzity v Cambridge vyrobili syr, ktorý znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Čedar s názvom A Healthy Alternative to Cheese (Zdravá alternatíva k syru) sa už predáva v britskej sieti supermarketov Tesco.
Nový produkt sa výzorom, chuťou a vôňou odlišuje od bežného čedaru. Obsahuje mlieko, ktorého tuk bol z väčšej časti odstránený a nahradený rastlinným olejom. Tento olej má vysoký podiel rastlinných sterolov (fytosterolov), podobných cholesterolu. Fytosteroly blokujú určité receptory a zabraňujú tak cholesterolu, aby sa dostal do krvného obehu.
Testy v Rowettovom inštitúte v škótskom Aberdeene ukázali, že alternatívny syr môže znížiť obsah cholesterolu v krvi za tri týždne o 20 percent. Aby človek dosiahol pokles o desať až 13 percent, musí zjesť každý deň asi 65 gramov syra.
Podľa Nigela Slatera je nový syr reálnou alternatívou pre ľudí s vysokou hladinou cholesterolu. Na rozdiel od umelého pokrmového tuku je jednoduchšie skonzumovať odporúčanú dennú dávku - čedar stačí zakomponovať do jedného z hlavných chodov.
Nový čedar samozrejme nevyrieši problém s nasýtenými kyselinami v mastných jedlách. Nasýtené kyseliny sa totiž premieňajú na cholesterol v pečeni. Tento cholesterol nemôžu fytosteroly, ktorých dlhodobé efekty ešte nie sú dostatočne dokázané, blokovať.