SME

Slovák varil japonskému princovi

Košičan Roman Kočiš varil pre japonského princa a jeho manželku. Tento tridsaťtriročný kuchársky majster strávil v krajine vychádzajúceho slnka mesiac ako člen Slovenského olympijského domu. Pre japonského princa pripravil s kolegami až štrnásťchodové ...


FOTO – KORZÁR


Košičan Roman Kočiš varil pre japonského princa a jeho manželku. Tento tridsaťtriročný kuchársky majster strávil v krajine vychádzajúceho slnka mesiac ako člen Slovenského olympijského domu. Pre japonského princa pripravil s kolegami až štrnásťchodové menu. „Ešte pred ich príchodom nás upozornili, ako sa ku kráľovskému páru treba správať, že im napríklad v žiadnom prípade nemôžeme podať ruku. To gesto považujú za také neprístojné, ako keby sme my pobozkali na ulici cudzieho človeka.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Akceptovateľným pozdravom je v Japonsku, ako je dobre známe, skôr úklon. A čím je človek váženejší, tým je aj úklon hlbší. „Takže sme sa hlboko ukláňali.“ Pri tomto stolovaní však predsa len bolo porušené jedno pravidlo. „Hovorí sa, že obyčajný smrteľník nemôže vidieť kráľovský japonský pár pri jedle. Oni jedli v salóniku a obsluhovali ich naši čašníci. Takže v takýchto prípadoch asi mohli byť videní.“

Slovenskí kuchári ponúkli japonskému páru aj šúľance či kapustnicu. „Chutilo im, pretože Japonci zjedia všetko. Nevymýšľajú a nepreberajú ako my. Varili sme zo surovín, ktoré sme si doniesli zo Slovenska. Najmä údené veci. Oni tam síce tiež údeniny poznajú, ale všetky sú robené na sladko. V ich kuchyni veľmi cítiť americký vplyv. Veľa potravín sa chuťovo podobá americkým. Čiže sladké žemle, pečivo. Aj chlieb je sladkastý. Je taký sendvičový ako toustový. Mne to všetko pripadalo ako vianočné pečivo,“ spomína Roman.

SkryťVypnúť reklamu

Japonsko a zvyky obyvateľov skutočne spoznávali na vlastnej koži. V Nagane totiž bývali v súkromí tak ako každý iný. „Spali sme na zemi a užili sme si i pravej japonskej zimy. Oni totiž nekúria. Vonku mrzlo a vnútri bolo tak 4 až 5 stupňov Celzia. Kúrenie púšťajú, len keď prídu z práce, lebo budovy nie sú z betónu, mne to pripadalo ako papundekel. Takže keby systematicky vykurovali, bolo by to veľmi drahé, lebo všetko teplo ide von. V tejto zime sme žili mesiac. Boli sme prekvapení, že sme neochoreli.

Gastronomickou zvláštnosťou sú v Japonsku aj kaviarne, bary, puby a reštaurácie. „Uvidíte v nich poväčšine len mužov. Oni totiž strašne veľa a dlho robia. Po robote majú zvyk ísť do reštaurácie a tam sa opijú. Radi a veľa pijú. Samozrejme, saké, ryžové víno, ktoré však obsahuje 15 až 17 percent alkoholu, čiže je to už silnejšie víno, a obľubujú tiež francúzske vína. Pri pití relaxujú. Ale nedá sa o nich povedať, že sú alkoholici. Japonci totiž vydržia oveľa menej ako my. Nie sú na alkohol stavaní.“

SkryťVypnúť reklamu

Slovenských chlapcov napríklad hostitelia neopili. „Nepodarilo sa im to. Aj keď je pravda, že saké je zradné. Pije sa teplé a dokáže zamútiť hlavu. Je ako tequila alebo náš burčiak. Najprv nič, ale potom, keď vstanete od stola, to s vami zamáva.“

EVA MIKULOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Svet

Komerčné články

  1. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  2. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  5. Musí veda odpovedať na všetky naše otázky?
  6. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  7. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  8. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 18 109
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 8 857
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 987
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 4 382
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 3 899
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 587
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 2 225
  8. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 1 860
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Minister zahraničných vecí Abbás Arákčí.

Čína bola zmluvnou stranou jadrovej dohody z roku 2015, ktorá obmedzila jadrový program Teheránu.


SITA
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.

Najväčším ohrozením pre Poľsko by bol rozpad jednoty Západu.


TASR
Ilustračné foto

Pakistanský premiér odsúdil útok a prisľúbil, že vakcinácie budú naďalej pokračovať.


TASR
Ľudia protestujú proti násiliu v Kašmíre.

Zranenia pri útoku utrpelo najmenej 17 ďalších osôb.


TASR

Sportnet

Útočník Komety Brno Kristián Pospíšil.

Slovák cíti krivdu po faule od Lukáša Sedláka z Pardubíc.


Tréner Martin Dendis na lavičke slovenskej hokejovej reprezentácie do 18 rokov.

Osemnástka môže zabojovať o tretie semifinále v rade.


Peter Vretenička
Oliver Okuliar.

Ako vyzeral týždeň slovenských hokejových talentov v zámorí.


Marián Michalovský
Peter Frühauf.

Spolupráca fungovala skvelo po celé dva roky, povedal hlavný tréner.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu