Canberra 18. júla (TASR) - Vedcom z austrálskej Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) sa podarilo geneticky manipulovať bavlník tak, aby jeho semená obsahovali zdraviu neškodný stolový olej. Dosiahli to deaktivovaním génov, ktoré sú zodpovedné za tvorbu viacnásobne nenasýtených mastných kyselín.
Tieto kyseliny neznesú vysoké teploty a preto sa nehodia na varenie. Premena oleja zo semien bavlníka na tuk použiteľný v potravinárskom priemysle sa dosiahne pridaním vodíka do nenasýtených mastných kyselín. Pri tomto procese zvanom stužovanie tukov vznikajú okrem stabilných nasýtených mastných kyselín aj zdraviu škodlivé prechodné mastné kyseliny. Viaceré klinické štúdie ukázali, že medzi konzumáciou prechodných mastných kyselín zo stuženého tuku a rizikom infarktu existuje súvislosť.
"Tvorbe nenasýtených mastných kyselín od začiatku bránime tým, že deaktivujeme príslušné gény," uviedol Liu Čching z CSIRO. Následné stužovanie oleja zo semien bavlníka nie je potrebné. "Olej z našich upravených bavlníkových semien sa hodí na varenie a nemusí sa predtým stužovať. Výrobky s týmto olejom sú zdravšie, pretože neobsahujú žiadne prechodné mastné kyseliny," doplnil Liov kolega Allan Green.
Pokusné pestovanie upraveného bavlníka sa začne v roku 2002. O dva roky neskôr by mali byť rôzne varianty semena k dispozícii pestovateľom a v roku 2005 sa bude zbierať prvá úroda. Green je presvedčený, že "vylepšenie našich potravinárskych olejov, ktoré by sa nedalo dosiahnuť bežným šľachtením, je príkladom využitia genetiky v prospech spotrebiteľov".