BERLÍN. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že po konzumácii pokazeného jedla zomrie každý rok okolo 420tisíc ľudí. Vyše štvrtina z obetí sú malé deti.
V dôsledku pokazeného jedla ochorie ročne asi 600 miliónov ľudí, informovala tlačová agentúra AP.
WHO vo štvrtok uviedla, že osobitne zraniteľné sú deti do veku piatich rokov. Pokazené jedlo u ich vyvoláva vážne zdravotné problémy, na ktoré v priemere 125-tisíc detí každý rok zomrie.
Zdravotnícka agentúra OSN vo štvrtok informovala, že komplexne hodnotila choroby vyvolané 31 druhmi baktérií, vírusov, parazitov, toxínov či chemikálií. A zistila, že najviac postihnutými oblasťami sú Afrika a juhovýchodná Ázia.
Za osobitný problém označila konzumáciu surového alebo slabo tepelne upraveného mäsa, vajec, čerstvého ovocia a zeleniny a mliečnych výrobkov.
Medzi významné choroby prenášané jedlom patria týfusová horúčka, žltačka typu A, pásomnica a aflatoxín - produkovaný plesňami rastúcimi v zle uskladnenom obilí.
WHO's global estimates of foodborne diseases show almost 1 in 10 ppl fall ill every yr from eating contaminated food pic.twitter.com/3L0Ii6Lzix
— WHO (@WHO) December 3, 2015