Belgičania museli pre vysoké teploty dočasne zastaviť výrobu piva. Klimatické zmeny čoraz viac ohrozujú aj výrobu vína, či kávy.
BRUSEL, BRATISLAVA. „Pred päťdesiatimi rokmi môj dedko varil pivo od polovice októbra do mája – mne sa to nikdy nepodarilo, a to som už vo svojej pätnástej sezóne,“ povedal pre tlačovú agentúru AFP Jean Van Roy, sládek popredného belgického minipivovaru. Obviňuje klimatické zmeny.
Teplá jeseň
Minipivovar Cantillon musel pre vysoké teploty v utorok dočasne zastaviť svoju výrobu piva typu Lambic. Podľa tradičného postupu sa fermentačná zmes na výrobu tohto piva zvyčajne od konca októbra necháva vychladiť na čerstvom vzduchu. Pivo sa tak prirodzene nasýti kvasinkami zo vzduchu, ktoré mu podľa odborníkov dodávajú špecifickú chuť.
Teplota vonkajšieho vzduchu sa musí pohybovať medzi piatimi až ôsmimi stupňami Celzia. Tohtoročná jeseň však tradičnému postupu nepraje.
„Museli sme vyliať už tri várky, pretože nočné teploty sa v súčasnej dobe pohybujú medzi desiatimi až pätnástimi stupňami Celzia. To je príliš teplo,“ povedal van Roy.
Doba varenia sa podľa neho skracuje každým rokom. S výrobou sa mu nikdy nepodarí začať skôr ako v novembri. Nikdy tiež nevarí dlhšie ako do konca marca. O budúcnosť svojho podnikania a podnikania ostatných výrobcov piva podobného druhu sa preto bojí.
Bude chutiť horšie
Klimatické zmeny neovplyvňujú len fermentačný proces a výrobu v Belgicku. Od Kalifornie až po Českú republiku trpia výrobcovia piva nielen vysokými teplotami ale aj nedostatkom vody.