Mladý nórsky dizajnér Stian Korntved Ruud vo svojom vrecku stále nosí nožík. A má zvláštneho koníčka. Denne ním vyreže jednu drevenú lyžicu. Cestou domov po práci si do zošitka naskicuje návrh a večer ho zrealizuje. Výsledkom jeho projektu Daily Spoon je dnes už 365 najrozmanitejších podôb tvarovo takého jednoduchého artefaktu, akým je lyžica.
Brezové, javorové, lipové, hlboké, ploché, so štíhlymi rúčkami aj bez, asketické aj zdobené. A ani dve nie sú rovnaké. Dopraviť jedlo z taniera do úst by teda mohol Ruud z čírej roztopaše každý deň inou lyžicou. Mohol by si ho vychutnávať náčiním, ktoré má popri funkčnosti osobité estetické kvality.
Nórsky dizajnér Stian Korntved Ruud v priebehu jedného roka denne vyrezal
jednu drevenú lyžicu. Z 365 lyžíc nie sú ani dve rovnaké.
Foto: stiankorntvedruud.com
Na začiatku bola lyžica
A práve jednoduchou lyžicou sa to celé kedysi aj začalo. Ešte kým sa kompletné jedálenské príborové súčasti rozrástli do dnešných takmer dvesto rozdielnych kúskov v troch základných skupinách – lyžice, nožíky, vidličky, na počiatku bola práve obyčajná lyžica.
Rovnako, ako keď deti prežívajú prvé samostatné kompetencie pri kŕmení sa, aj ľudstvo začalo používať lyžicu ako prvý výlučný nástroj na ochutnávanie, naberanie a prijímanie tekutej a kašovitej potravy. Tvarovo kopírovala zaoblenú dlaň a vystriedala všakovaké nádobky z mušlí a iných náhrad.
Pravda, nože tu boli ešte skôr. Prešli už dávnejšie základným vývojom od opracovaného kúska kameňa k prvotnej podobe ostrého kovového nástroja s rukoväťou. Chvíľu to však trvalo. Od kamennej doby cez bronzovú k železnej, až kým sa okolo roku 4000 pred naším letopočtom po medených neobjavili aj z odolnejších kovových zliatin. Potom sa ešte dlho používali iba na rozkúskovanie mäsa a inej tuhej potravy. Sekalo sa nimi, rezalo, krájalo, napichovalo, ale nejedlo. Na to slúžili stále iba prsty.