Indonézia bola minulý rok štvrtým najväčším producentom kávy. Sumatrianska, balijská aj káva z Jávy sú známe po celom svete. Menej známa je káva z ostrova Flores.
V dedine Wela sa koná tréning farmárov v tom, ako pestovať kávu. Zišlo sa tu pätnásť mužov. Na privítanie hostí hneď naservírujú čierny nápoj. Zalievajú kávu na turecký spôsob, pripravujú ju silnú a poriadne ocukrenú. „Čím viac cukru, tým viac si návštevu vážia,“ vysvetľuje Eni, jedna z organizátoriek.
Podávajú robustu – kávu, ktorá je vo svete považovaná za menej kvalitnú. V Indonézii sú však na jej pestovanie lepšie podmienky ako na arabiku. „Pestujeme ju aj zo sentimentu, aj preto, že je odolnejšia proti škodcom,“ vraví farmár Petrus.
Lenže peniaze nepustia – za arabiku dostanú viac. Hoci stále málo, pretože ju predávajú čínskym sprostredkovateľom.