SME

Najlepšia reštaurácia je v Španielsku, vedú ju traja bratia

Reštaurácia sa po minulé roky umiestňovala na popredných miestach. Rebríček však čelí kritike najmä francúzskych šéfkuchárov, na internete je aj petícia.

Ocenenú reštauráciu El Celler de Can Roca vlastní trojica bratov Rocovcov.Ocenenú reštauráciu El Celler de Can Roca vlastní trojica bratov Rocovcov. (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN. Do čela rebríčka 50 najlepších reštaurácií na svete sa tento rok dostal podnik El Celler de Can Roca v španielskej Girone.

Rozhodol tak prestížny britský časopis Restaurant Magazine, ktorý každý rok vypracúva rebríček Worlds 50 Best Restaurants, informoval dnes britský denník The Guardian.

Reštaurácia El Celler de Can Roca, ktorú vlastní trojica bratov Rocovcov, bola pritom úspešná aj v uplynulých rokoch, keď sa umiestnila na popredných miestach rebríčka 50 Best, jej kulinárske umenie ocenil aj sprievodca Michelin udelením troch hviezdičiek.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Reštauráciu vedú už osemnásť rokov Úspešní reštauratéri si cenu prevzali v pondelok večer v Londýne, kde sa v hoteli Guildhall na tradičnom galavečere zišli šéfkuchári a majitelia reštaurácií z celého sveta.

"Cítime sa šťastní a milovaní. Toto uznanie znamená, že je veľa ľudí, ktorí nám veria," uviedol pred novinármi Josep Roca, zatiaľ čo jeho brat Joan sa teší, že ocenenie upriami pozornosť na tradičnú katalánsku kuchyňu.

Reštaurácia El Celler de Can Roca ponúka totiž jedlá, ktoré sú spojením tradičnej katalánskej kuchyne a moderných trendov, pričom rozhodujúcu rolu hrá aj "alchýmia" trojice bratov.

Tí podnik vedú už 18 rokov po tom, ako na vychýrenú reštauráciu prebudovali malé bistro s barom svojich rodičov.

Rebríček čelí kritike Do rebríčka 50 Best sa dostalo ešte ďalších sedem reštaurácií zo Španielska.

SkryťVypnúť reklamu

Udeľovanie cien sa odohralo v čase prebiehajúcej polemiky vo svete šéfkuchárov, a to najmä z Francúzska, z ktorých časť namieta, že rebríček 50 Best "sa nezakladá na žiadnych gastronomických a ešte menej sanitárnych kritériách".

Kritici výberu a metód používaných pri zostavovaní rebríčka dokonca na internete spustili petíciu, ktorú zatiaľ podpísalo 370 osobností vrátane francúzskeho šéfkuchára Jöela Robuchona a Taliana Giancarla Perbelliniho. Autorov rebríčka signatári dokonca podozrievajú zo skorumpovanosti.

It is time #worlds50best pic.twitter.com/tqDMEsA1sR

— Restaurant magazine (@RestaurantMagUK) 1. Červen 2015

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Svet

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  5. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  8. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  1. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  2. Zlatý sen vo vzduchu
  3. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  4. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  5. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  6. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  7. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  8. Zvieratá presne vedia, aké bude počasie
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 8 329
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 210
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 035
  4. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 4 722
  5. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 4 607
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 820
  7. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 174
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 1 638
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu