Od farmy až po tanier. WHO sa zamerala na bezpečnosť potravín

Potraviny obsahujúce baktérie, vírusy, parazity alebo chemické látky spôsobujú vyše 200 chorôb.

Nové hrozby ovplyvňujúce potravinovú bezpečnosť sa objavujú neustále.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ TASR/AP)

Potraviny obsahujúce baktérie, vírusy, parazity alebo chemické látky spôsobujú vyše 200 chorôb - od hnačiek až po nádorové choroby.

ŽENEVA/RÍM. Na zdravotnú bezpečnosť potravín sa v roku 2015 zamerala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pri príležitosti Svetového dňa zdravia.

Pripadá na 7. apríla a svet si týmto dňom pripomína založenie Svetovej zdravotníckej organizácie. Stalo sa tak 7. apríla 1948.

Na následky konzumácie potravín, ktoré zo zdravotníckeho pohľadu nezodpovedajú normám, ročne zomierajú približne dva milióny osôb vrátane detí.

Okrem toho, potraviny obsahujúce baktérie, vírusy, parazity alebo chemické látky spôsobujú vyše 200 chorôb - od hnačiek až po nádorové choroby. Práve problematika zdravotnej bezpečnosti potravín sa stala témou Svetového dňa zdravia.

Nové hrozby

Nové hrozby ovplyvňujúce potravinovú bezpečnosť sa objavujú neustále, zdôraznila ďalej WHO na svojej webovej stránke.

Zmeny, ktoré nastávajú pri pestovaní, výrobe, distribúcii a konzumovaní potravín, klimatické zmeny, rezistencia škodcov na ochranné prostriedky zapríčiňujú množstvo problémov národným zdravotníckym orgánom, úradom zaisťujúcim bezpečnosť a hygienu potravín.

Rozvoj cestovného ruchu aj obchodu zvyšujú pravdepodobnosť šírenia nákaz potravín na medzinárodnej úrovni.

Keďže sa v čoraz väčšej miere globalizuje zásobovanie potravinami vo svete, ukazuje sa vo veľkej miere, že je nevyhnutné posilniť systémy potravinovej bezpečnosti v krajinách a medzi nimi, uviedla WHO.

Od farmy až po tanier

Práve preto pri príležitosti Svetového dňa zdravia WHO povzbudzuje úsilie zamerané na zlepšenie potravinovej bezpečnosti od farmy až po tanier.

WHO pomáha krajinám, v ktorých prepukne ohnisko chorôb potravinového pôvodu, aby im predchádzali a čelili v súlade s Potravinovým kódexom (Codex alimentarius) - medzinárodnými normami, smernicami, ktoré sa týkajú potravín a pokrývajú základné potraviny a spracovateľské procesy.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež:Na Slovensku jeme nekvalitné potraviny. Sú horšie ako za boľševika? (čítanie+)

Dôležité je na bezpečnosť upozorňovať

V otázke potravinovej bezpečnosti ide o delenú zodpovednosť. Je dôležité pracovať počas celého procesu výroby potravín - od poľnohospodára, cez spracovateľa a výrobcu až po distribútora a spotrebiteľa.

Svetový deň zdravia v roku 2015 dáva príležitosť pracovníkom v rôznych vládnych odvetviach, poľnohospodárom, výrobcom, drobným predajcom, zdravotníkom a najmä spotrebiteľom, aby upozornili na dôležitosť potravinovej bezpečnosti.

A na úlohu, ktorú každý jedinec môže zohrať, aby nikdy nemusel zapochybovať o bezpečnosti potravín, ktoré si položí na tanier, zdôraznila v závere WHO.

Slovensko je členom Potravinového kódexu od roku 1994. Spolu s Organizáciou Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) WHO varuje krajiny v naliehavých prípadoch súvisiacich s potravinovou bezpečnosťou prostredníctvom medzinárodnej informačnej siete.

V súčasnosti Komisia Codex Alimentarius má 186 členov a 229 pozorovateľov, sídlo má v Ríme.

Najčítanejšie na SME Svet


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  2. Hitparáda štiav
  3. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  4. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  5. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  6. Malé knedličky, veľké dojmy
  7. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  8. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  9. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  10. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 623
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 940
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 937
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 501
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 493
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 055
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 472
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 541
  9. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 533
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 187

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Británia sa rozhodla, hranice aj pre Slovákov chce zatvoriť už v marci

Theresa Mayová chystá obmedzenie voľného pohybu oznámiť v rovnaký deň, kedy oficiálne spustí rokovania o brexite.

EKONOMIKA

Ktorá personálka zamestnala najviac ľudí? Pozrite si grafy

Pravidlá fungovania personálnych agentúr by sa mohli čoskoro zase meniť.

Neprehliadnite tiež

Česká vláda podporila návrh poslancov, pribudnú dva nové významné dni

Do zoznamu pribudne aj Deň hrdinov druhého odboja.

Urobme Ameriku opäť bezpečnou. Trump zvyšuje rozpočet na obranu

Škrty v rozpočte by sa mali týkať Agentúry na ochranu životného prostredia.

Mladá Slovenka sa zranila po páde pri lyžovaní v Rakúsku

Tínedžerka napokon narazila do snehového dela.

Líder macedónskej opozície očakáva poverenie na zostavenie vlády

Podľa Zaeva by sa tak mohlo ukončiť dlhoročné ochromenie krajiny.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop