SME
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Od farmy až po tanier. WHO sa zamerala na bezpečnosť potravín

Potraviny obsahujúce baktérie, vírusy, parazity alebo chemické látky spôsobujú vyše 200 chorôb.

Nové hrozby ovplyvňujúce potravinovú bezpečnosť sa objavujú neustále.Nové hrozby ovplyvňujúce potravinovú bezpečnosť sa objavujú neustále. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ TASR/AP)

Potraviny obsahujúce baktérie, vírusy, parazity alebo chemické látky spôsobujú vyše 200 chorôb - od hnačiek až po nádorové choroby.

ŽENEVA/RÍM. Na zdravotnú bezpečnosť potravín sa v roku 2015 zamerala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pri príležitosti Svetového dňa zdravia.

Pripadá na 7. apríla a svet si týmto dňom pripomína založenie Svetovej zdravotníckej organizácie. Stalo sa tak 7. apríla 1948.

Na následky konzumácie potravín, ktoré zo zdravotníckeho pohľadu nezodpovedajú normám, ročne zomierajú približne dva milióny osôb vrátane detí.

Skryť Vypnúť reklamu

Okrem toho, potraviny obsahujúce baktérie, vírusy, parazity alebo chemické látky spôsobujú vyše 200 chorôb - od hnačiek až po nádorové choroby. Práve problematika zdravotnej bezpečnosti potravín sa stala témou Svetového dňa zdravia.

Nové hrozby

Nové hrozby ovplyvňujúce potravinovú bezpečnosť sa objavujú neustále, zdôraznila ďalej WHO na svojej webovej stránke.

Zmeny, ktoré nastávajú pri pestovaní, výrobe, distribúcii a konzumovaní potravín, klimatické zmeny, rezistencia škodcov na ochranné prostriedky zapríčiňujú množstvo problémov národným zdravotníckym orgánom, úradom zaisťujúcim bezpečnosť a hygienu potravín.

Rozvoj cestovného ruchu aj obchodu zvyšujú pravdepodobnosť šírenia nákaz potravín na medzinárodnej úrovni.

Keďže sa v čoraz väčšej miere globalizuje zásobovanie potravinami vo svete, ukazuje sa vo veľkej miere, že je nevyhnutné posilniť systémy potravinovej bezpečnosti v krajinách a medzi nimi, uviedla WHO.

Skryť Vypnúť reklamu

Od farmy až po tanier

Práve preto pri príležitosti Svetového dňa zdravia WHO povzbudzuje úsilie zamerané na zlepšenie potravinovej bezpečnosti od farmy až po tanier.

WHO pomáha krajinám, v ktorých prepukne ohnisko chorôb potravinového pôvodu, aby im predchádzali a čelili v súlade s Potravinovým kódexom (Codex alimentarius) - medzinárodnými normami, smernicami, ktoré sa týkajú potravín a pokrývajú základné potraviny a spracovateľské procesy.

Prečítajte si tiež:Na Slovensku jeme nekvalitné potraviny. Sú horšie ako za boľševika? (čítanie+)Čítajte 

Dôležité je na bezpečnosť upozorňovať

V otázke potravinovej bezpečnosti ide o delenú zodpovednosť. Je dôležité pracovať počas celého procesu výroby potravín - od poľnohospodára, cez spracovateľa a výrobcu až po distribútora a spotrebiteľa.

Svetový deň zdravia v roku 2015 dáva príležitosť pracovníkom v rôznych vládnych odvetviach, poľnohospodárom, výrobcom, drobným predajcom, zdravotníkom a najmä spotrebiteľom, aby upozornili na dôležitosť potravinovej bezpečnosti.

Skryť Vypnúť reklamu

A na úlohu, ktorú každý jedinec môže zohrať, aby nikdy nemusel zapochybovať o bezpečnosti potravín, ktoré si položí na tanier, zdôraznila v závere WHO.

Slovensko je členom Potravinového kódexu od roku 1994. Spolu s Organizáciou Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) WHO varuje krajiny v naliehavých prípadoch súvisiacich s potravinovou bezpečnosťou prostredníctvom medzinárodnej informačnej siete.

V súčasnosti Komisia Codex Alimentarius má 186 členov a 229 pozorovateľov, sídlo má v Ríme.

Načítavam video...

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Svet

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  6. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  7. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. Úprava osobného motorového vozidla
  10. Important information for Brazilians living in Slovakia
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 511
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 952
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 403
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 995
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 831
  6. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 10 929
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 200
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje 9 717
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 583
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 492
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie poslancov.
Mimoriadne Dobré ráno

Mimoriadny podcast: Môžem ísť od soboty na prechádzku?

Ako sa sprísňujú na Slovensku pravidlá.

Ilustračné foto

V noci do reštaurácie, navyše bez rúška. Babiš žiada, aby Prymula odstúpil

Babiš sľúbil, že ak Prymula nepodá rezignáciu sám, z funkcie ho odvolá.

Nový český minister zdravotníctva Roman Prymula.
Premiér Igor Matovič.

Neprehliadnite tiež

Ilustračná snímka.

Guterres vytkol skupine G20 slabú koordináciu v boji proti pandémii

Každý štát prijíma vlastné a niekedy protichodné opatrenia.

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres.
Severokórejský vodca Kim Čong-un.

V európskych štátoch sa v nedeľu skončí letný čas

Letný čas začal platiť od 29. marca 2020.

Ilustračná fotografia.