Košice 8. júla (TASR) - Dobré bryndzové halušky sa podľa minuloročného majstra sveta vo varení halušiek Jána Vavru podaria, ak do hladkej múky pridáte trochu hrubej pšeničnej krupice. Ako prezradil, získajú vynikajúcu "chlpatú" chuť a nerozvaria sa.
Vavra, ktorý tento víkend predsedal porote na 3. medzinárodných majstrovstvách Slovenska vo varení a jedení halušiek v Krompachoch však zároveň pre TASR pripomenul, že skutočne dobré halušky uvaríte len vtedy, ak máte dobré srdce. "Ak k vareniu pridáte lásku, musia byť dobré," dodal "haluškový" majster sveta.
Z pohľadu ingrediencií Vavra odporúča pridať k variacim sa haluškám na drobné kúsky pokrájané zemiaky. Dôležité je potom uvarené halušky poliať bryndzou, do ktorej sa primieša trocha smotany a vrch sa posype kôprom. "Nemáte potuchy aké sú senzačné," dodáva. Nebráni sa ani opraženej slaninke a jeho typom v tomto prípade je slaninu popražiť aj s kožkou, čo jej pridá na chrumkavosti. Otázku o vhodnom pomere zemiakov a múky odbyl konštatovaním, že s "pomermi" sú vždy problémy. Podľa neho treba mať hustotu cesta "v oku". Pre tých, ktorí by však chceli variť, ako súťažné tímy na krompašskych majstrovstvách pripomenul, že stanovená dávka pozostávala z 1,6 kg zemiakov a trištvrte kila hladkej múky.
Ján Vavra sa o varenie začal zaujímať už v šiestich rokoch, pretože ako hovorí, chcel byť kuchárom v jedálenskom vozni na železnici. Hoci ho cesty osudu odviali inam, v súkromí ostal vášnivým kuchárom. Pri varení relaxuje a tvrdí, že keď upečie hoci bôčik, chutí tak, že zo stola zmizne aj bez chleba.
*ver ir
NNNN