Vo Francúzsku sa Vianoce vždy ohlásia niekoľko týždňov vopred. Poznávacím znamením sú predovšetkým girlandy tisícok žiaroviek rozvešaných v uliciach. Aj preto je typickou vianočnou pohľadnicou z Paríža osvetlená avenue Champs-Elysées. Na ozdobu tejto 2,5 kilometra dlhej triedy plnej značkových obchodov treba každý rok pripraviť 135-tisíc žiaroviek.
Koľko drobných žiaroviek však v predvianočnom čase svieti po celom Paríži, nemožno spočítať. Slávnostné osvetlenie je totiž v takmer každej väčšej ulici. Rovnako ako žiarovky ohlasujú vo Francúzsku príchod Vianoc aj tradičné pohyblivé výklady v obchodných domoch. Na výkladoch si v Paríži nechávajú záležať. Niektoré predajne tých najluxusnejších módnych značiek dokonca povolávajú na aranžovanieu nielen svojich návrhárov, ale i umelcov, ktorí sú práve „in“.
Vianočnú atmosféru, ktorá je v metropole nad Seinou spravidla ochudobnená o ozajstný sneh, dopĺňajú trhy. Drevené chalúpky sú na mnohých miestach. Predávajú v nich krajové špeciality a z diaľky lákajú vôňou vareného vína. Nájdu sa však aj trhy, ktoré majú k tradíciám ďaleko, a v maličkých domčekoch nenájdete nič iné len to, čo sa o kus ďalej predáva v obrovských nákupných strediskách.
Vianoce vo Francúzsku sú predovšetkým v znamení bohato prestrých labužníckych stolov, o akých väčšina Stredoeurópanov môže len snívať. Namiesto na kaprovi si Francúz pochutnáva na lososoch, kaviári, ustriciach a ďalších morských plodoch. Takmer samozrejmosťou je ďalšia delikatesa – husacia či kačacia pečeň, v mnohých prípadoch obohatená hľuzovkami. Značná časť Francúzov si cez Vianoce pochutnáva na morke plnenej gaštanmi, iní si doprajú jahňacie stehno či zverinu. Vianočný dezert je takmer vo všetkých rodinách rovnaký. Je ním „buche“ alebo poleno, čo je v podstate roláda na niekoľko spôsobov poliata čokoládou, ktorej štruktúra pripomína stromovú kôru.
RADKA MARKOVÁ, čtk, Paríž