Americkí vedci na príklade pivovarskej a pekárenskej kvasnice Saccharomyces cerevisiae ukázali, že bunky majú proti vzniku nadbytočných kópií dedičnej informácie viacero bezpečnostných mechanizmov.
Keď sa u S. cerevisiae skončí kopírovanie úseku DNA, zaktivizujú sa najmenej tri poistky, brániace opakovaniu tohto procesu. "Táto viacnásobná poistka je takmer bezchybná," povedal pre časopis Nature profesor pre mikrobiológiu a imunológiu na Kalifornskej univerzite v San Franciscu Joachim Li.
Replikácia DNA v jadre bunky sa začína na stovkách až tisícoch úsekoch súčasne. Kopírovanie riadia bielkoviny zvané replikačné faktory, ktoré sa prichytia na DNA. Ak by tieto bielkoviny zostali na DNA aj po skončení replikácie a iniciovali by ďalší kopírovací cyklus, malo by to fatálne dôsledky - od kolapsu intermediárneho matabolizmu po génové defekty a rakovinu.
Li a jeho kolegovia zistili, že opakované kopírovanie úsekov DNA blokuje skupina enzýmov zvaná kinázy. Kinázy sú v bunkách všadeprítomné a regulujú látkovú výmenu. V prípade kvasnice S. cerevisiae prinútia kinázy replikačný faktor MCM, aby po replikácii DNA opustil bunkové jadro. Ďalší faktor Cd6 odbúra príslušný vnútrobunkový mechanizmus. Deaktivovaný je aj tretí faktor ORC, vedci však zatiaľ nevedia ako.
Až po súčasnom zablokovaní všetkých troch procesov môže začať nová replikácia. To sa však nedeje automaticky, takže kvasnica má ešte ďalšie kontrolné mechanizmy, ktorým vedci musia prísť na stopu.