Taliani chcú, aby bola ich pizza súčasťou kultúrneho dedičstva UNESCO. Ktoré jedlá tam už patria?
Keď sa povie Taliansko, mnoho ľudí dostane okamžite chuť na pizzu. Ako symbol svojej krajiny ju vnímajú aj samotní Taliani a žiadajú, aby sa stala súčasťou nehmotného kultúrneho dedičstva Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO).
Tá sa okrem pamiatok a prírodných oblastí zameriava aj na ochranu kultúrnych prejavov, rituálov, festivalov, zručností či vedomostí, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Cieľom je zachovať kultúrnu rozmanitosť v čase rastúcej globalizácie.
Slovensko má napríklad na zozname fujaru, fujarovú hudbu a spolu s jedenástimi ďalšími krajinami sa podieľa na šírení tradície sokoliarstva.
Pizza nie je fast food
UNESCO pred dvoma rokmi odmietlo žiadosť zaradiť pizzu medzi svetové kultúrne dedičstvo, podľa The Wall Street Journal vtedy výsadu priznali tradičnej výrobe huslí pochádzajúcej z mesta Cremona. Teraz sa o to pokúšajú Taliani znova, internetovú petíciu na podporu tohto návrhu do polovice októbra podpísalo viac ako 27-tisíc ľudí.
Pizza pochádza zo 17. storočia z juhotalianskeho Neapola, kde sa pečené placky z kysnutého cesta v lokálnom nárečí nazývali picea. Odtiaľ sa postupne rozšírila do celého Talianska. Dnes už svetové agentúry hovoria o 35-tisíc pizzeriách v krajine, ktoré zabezpečujú štvrť milióna pracovných miest.
Pokrm, ktorého sa denne zje približne sedem miliónov kusov, chcú Taliani ochrániť pred vplyvov rýchleho občerstvenia a smernicami Európskej únie. Tie neuznávajú ako tradičnú špecialitu žiadny iný druh pizze ako neapolský. „Je to tradícia, ktorá sa tam zrodila a rozšírila do celého Talianska a dnes už je jeho symbolom,” cituje Česká televízia zakladateľa kampane, bývalého ministra poľnohospodárstva Alfonsa Pecorara Scania.
Jedným z jeho podporovateľov je aj Carlo Petrini, zakladateľ hnutia Slow Food. Medzinárodné hnutie vzniklo ako odpoveď na fastfoodovú kultúru a propaguje lokálne produkty, recepty a vychutnávanie si kultúry stolovania.
Len v samotnom Taliansku je okolo 35-tisíc pizzérií. Ilustračné foto - FOTOLIA
Francúzi majú kultúru stolovania
Podobný princíp sa uplatňuje aj vo francúzskej kuchyni, ktorá bola kedysi jediným gastronomickým grófom medzi kultúrnym dedičstvom.