TEL AVIV. Príslušníci pápežovej Švajčiarskej gardy vydali kuchársku knihu. Volá sa Dobrú chuť, Švajčiarska garda. Má ukázať, čo na tanieri obľubujú hlavy katolíckej cirkvi a priblížiť Vatikán veriacim aj kulinárom.
Autormi sú David Geisser a Erwin Niedenberger. Prvý je v civile kuchárom, druhý cukrárom.
Kniha prináša recepty vybraté aj podľa toho, na čom si radi pochutili pápeži Ján Pavol II., Beneditk XVI. a aj František.
Poľský pápež miloval domáce krakovské pirohy. Keď sa v roku 1981 Ján Pavol II. zotavoval v nemocnici po atentáte, jedol ich často. Dávali mu pocit domova a pohody. Pápež ich mal rád na sladko aj na slano.
Bavorský rodák Benedikt XVI. preferoval tamojšiu kuchyňu. Mäsitú, s veľkým zastúpením bravčového. Ako dezert si najčastejšie objednával lesné plody so šľahačkou.
Maškrtný je podľa autorov knihy aj František. Má rád typický argentínsky puding dulche de leche a, samozrejme, kvalitný steak či argentínske slané pečivo empanandas.
Kuchárska kniha obsahuje aj recepty obľúbených jedál členov gardy, ako aj popredných predstaviteľov Svätej stolice. Sú v nej aj modlitby pred jedlom a niektoré zaujímavosti zo života Švajčiarskej gardy.
Švajčiarska garda vznikla na začiatku 16. storočia ako pápežova osobná stráž. Jej členmi sú výhradne katolíci, švajčiarski občania, ktorí absolvovali povinnú vojenskú službu a merajú najmenej 174 centimetrov. Ešte stále používajú uniformy navrhnuté Michelangelom.