Bratislava 29. júna (TASR) - Na Slovensku má pozitívny vzťah ku vegetariánskej strave 14 percent populácie. Vegetariánmi sa však stalo podľa prieskumu agentúry AISA asi jedno percento obyvateľov. "Vegetariáni sú ľuďmi budúcnosti," tvrdí Ladislav Ďurkovič z občianskeho združenia Ži a nechaj žiť. Z iných štatistík vyplýva, že sa týždenne vo svete stane vegetariánmi asi 10 tisíc ľudí. Príležitosťou k tomu, aby sa človek zamyslel nad svojimi stravovacími návykmi, bude Celoslovenský deň bez mäsa, ktorý si našiel svoje miesto v kalendári 1. júla.
Práve zmena stravovacích zvykov je to, na čo dnes vyzval odborník na oblasť výživy a predstaviteľ Slovenskej vegetariánskej spoločnosti, ktorá v roku 1992 bezmäsitý deň vyhlásila, Igor Bukovský. Podľa jeho slov nie je také dôležité, aby sa všetci ľudia stali vegetariánmi alebo vegánmi, ale aby zvažovali, ako si spestriť svoj jedálny lístok. Pred novinármi povedal, že bežne sa v rodine varí 12 až 15 druhov jedál. Deň bez mäsa vytvára vhodný priestor na to, aby sa odskúšali nové receptúry. Poznamenal, že netreba zabúdať ani na etický rozmer konzumácie živočíšnych produktov. Slovensko stále patrí medzi krajiny, kde sa obyvateľstvo nadpriemerne živí mäsom.
Bukovský neobišiel ani problematiku choroby šialených kráv. Konštatoval, že v súčasnosti ľudstvo nevie odhadnúť, ako bude pokračovať, preto je na mieste zvažovať, čo vziať do úst. Keby sa spotreba mäsa znížila vo svete iba o 10 percent, uvoľnilo by sa ročne viac ako 12 miliónov ton obilia, ktoré by mohlo nasýtiť 20 miliónov ľudí.