Londýn 28. júna (TASR) - Relatívne malý výskyt ochorení srdca a ciev u vegetariánov nesúvisí len s vylúčením konzumácie mäsa. Britskí vedci prišli na to, že rastlinná strava obsahuje veľa kyseliny salicylovej, pôsobiacej protizápalovo. Práve táto skutočnosť má bezprostredný vplyv na to, že cievy vegetariánov si dlho zachovávajú svoju pružnosť a nezanášajú sa napríklad časticami tuku, informuje dnešné vydanie nemeckého denníka Die Welt.
Kyselina salicylová je aj súčasťou acylpyrínu, ktorý taktiež chráni pred vznikom srdcovo-cievnych onemocnení. Súčasťou tohto bežného lieku je chemicky zmenený variant látky, ktorá sa v prírode vyskytuje vo vŕbovej kôre. Vegetariáni majú v krvi až 12-krát viac kyseliny salicylovej ako ľudia, konzumujúci mäso a mäsové výrobky.
Vedci pozorovali skupinu dobrovoľníkov, zloženú zo 40 vegetariánov a z práve takého počtu nevegetariánov. Počas dôkladných vyšetrení objavili v krvi vegetariánov vysoké hodnoty kyseliny salicylovej. Hodnoty však neboli až natoľko vysoké, aké sa vyskytli u osôb, ktoré dostávali syntetický acylpyrín ako súčasť liečby onemocnenia srdca a ciev. Kyselina salicylová v prírodnej forme pomáha očividne v prevencii zápalov cievnych výstelok, nechráni však pred vytváraním vysoko nebezpečných krvných zrazenín. V tomto prípade je lepšie užívať synteticky vyrábaný acylpyrín, informuje nemecký denník Die Welt.
jč žab