SME

Čabianska klobása musela vydržať od zabíjačky k zabíjačke

Békešská Čaba 27. októbra (TASR) - Výroba klobásy má v juhomaďarskej Békéšskej Čabe storočnú tradíciu, robia ju v každom dome. Takmer v každom roku ...

Békešská Čaba 27. októbra (TASR) - Výroba klobásy má v juhomaďarskej Békéšskej Čabe storočnú tradíciu, robia ju v každom dome. Takmer v každom roku Čabania robia zabíjačku, pre tu žijúcich ľudí je dôležité, aby údená klobása vydržala od jednej zabíjačky po druhú.

V praxi to znamená, že zabíjačku začínajú s tým, že posledným kusom klobásy ponúknu mäsiara, ktorý zabíja prasa. Podľa slov riaditeľky Domu slovenskej kultúry Anny Istvánovej v tomto roku čabianska klobása získala Cenu Hungaricum, ako najlepší maďarský výrobok.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na udržiavaní tradícií výroby klobásy majú veľký podiel aj Slováci. Istvánová sa domnieva, že je to multikultúrny produkt Slovákov aj Maďarov žijúcich v Békéšskej Čabe. Niečo spoločné so Slovákmi čabianska klobása musí mať, lebo rovnaké klobásy robia od vojvodinského Báčskeho Petrovca cez rumunský Nagylak, Slovenský Komlós v Maďarsku, Békešskú Čabu až po Szarvas. Všetky tieto slovenské lokality robia podľa rovnakej receptúry, rozdiel je iba v množstve prísad, konštatovala riaditeľka.

Tajomstvo čabianskej klobásy, ktorej hlavnou ingredienciou sú popri bravčovom mäse mletá červená paprika, soľ, rasca a cesnak, neexistuje. Recept sa nadiktovať podľa slov Istvánovej nedá. Prísady dáva každý podľa vlastnej chute, podľa toho, na akú klobásu je zvyknutá jeho rodina. Mierkou pri miešaní klobásovej zmesi je vlastná hrsť.

SkryťVypnúť reklamu

V Báčskom Petrovci vyrábajú príliš štipľavú klobásu, na Slovenskom Komlósi sa hovorí, že štipľavú papriku pridávajú zatiaľ, kým pes, ktorému hodia oblízaný kúsok klobásovej hmoty, nezačne zavýjať. Vtedy už papriky stačí, klobása je hotová.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach) vr

upozornenie: TASR vydala k tejto správe fotoreportáž

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Svet

Komerčné články

  1. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  2. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  2. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  3. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  4. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  7. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  8. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 11 366
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 830
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 216
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 623
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 347
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 098
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 738
  8. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 1 480
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu