TBILISI. Tradičnú gruzínsku metódu výroby vína s použitím podzemných hlinených nádob na fermentáciu, známych ako kvevri, zaradilo UNESCO do zoznamu chráneného nemateriálneho kultúrneho dedičstva.
Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
Výbor UNESCO udelil gruzínskej vinárskej tradícii chránený status v stredu počas schôdzky v azerbajdžanskom Baku, kde skúmal žiadosti o zaradenie do zoznamu.
Nádoby kvevri, ktoré sa podobajú na staroveké keramické amfory, zakopávajú až po hrdlo do zeme na zhruba šesť mesiacov.
Víno v nádobách takto počas dozrievania získava výraznú zemitú príchuť. Táto tradičná metóda kvasenia je stará približne osemtisíc rokov.
Ministerstvo kultúry v Tbilisi privítalo rozhodnutie UNESCO s tým, že to pomôže zvýšiť popularitu gruzínskych vín na medzinárodnom trhu.
RIA Novosti pripomenula, že na ruský trh sa gruzínske vína vrátili začiatkom tohto roka po zákaze, ktorý platil od roku 2006 - v časoch zvýšeného politického napätia.
Moskva ako dôvod zákazu uviedla chabú kvalitu vín.