Máločo z predvolebnej kampane nadvihlo toľko Nemcov zo stoličiek ako návrh Zelených zaviesť jeden deň v jedálňach bez mäsa.
Celonárodný vegetariánsky štvrtok mal prispieť k ochrane životného prostredia a zlepšeniu chovných podmienok zvierat.
Namiesto toho spustil vlnu rozhorčenia nad obmedzením občianskych slobôd, výsmech aj grilovací protest pred centrálou Zelených.
Hoci Zelení vysvetľovali, že chceli len inšpirovať k rôznorodejšiemu menu, téma je živá aj po voľbách. Kuchári v Koblenzi iniciatívu dôrazne odmietajú – stravníci vraj zeleninové jedlá nechcú, aj keď sú v ponuke.
Gastronomická blogerka Sabine Schlimmová napísala, že deň bez mäsa v Nemecku vzbudzuje také emócie aj preto, že vegetariánske jedlá v reštauráciách za veľa nestoja. „Päť z desiatich sú cestoviny, štyri mrazené polotovary a jedno špenát so zemiakmi a vajcom.“
Môj muž opisuje nedávnu návštevu reštaurácie: zapekaná ryža so zeleninou mu pripomenula časy, keď sa všetko korenilo vegetou, zelenina bola len mrazená. Jeho kolegovia si zväčša dávajú párky a rezne. Tak ako väčšina Nemcov.
V priemere zje každý Nemec ročne 61 kíl mäsa. To je dvakrát viac, než je odporúčané maximum podľa nemeckej organizácie pre stravovanie, ale stále dvakrát menej, než zje priemerný Američan.
Keď ide o veľa, Nemci hovoria, že ide o párky. Príslovie vraj pochádza z čias, keď sa na ľudových zábavách súťažilo o klobásky – pre chudobných veľmi hodnotná výhra. No na mrkvu sa volič loví len ťažko.