SME

Toto v reťazcoch nezažijete. Poliakom chutí jedlo zo susedstva

Rodinná farma svoje výrobky do supermarketu nedala. Nechce, aby boli vedľa nekvalitných výrobkov.

V obchodoch dominujú miestne potraviny.V obchodoch dominujú miestne potraviny. (Zdroj: Roman Lebeda)

VARŠAVA, MARCIENKOWO. Nič také v poľských supermarketoch nezažijete. Rodinný obchod Mazurskie Smaki (Mazurské chute) je plný voňavých výrobkov.

Steny zdobia diplomy a certifikáty a pred vchodom je znak kuchárskej čiapky, noža a vidličky, čiže Kulinárske dedičstvo.

„Videl som taký znak pred rokmi v Dánsku, ale nevedel som, čo to znamená. Potom som sa dozvedel, že je to európska sieť regionálneho dedičstva, ku ktorej už dnes patrím,“ hovorí Sławomir Olender, farmár z malej dediny Marcienkowo pri Mazurských jazerách.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V obchode predáva len vlastné výrobky a súboj s veľkými obchodnými reťazcami zvláda.

Pravá chuť mäsa

Proti siedmim veľkým obchodným reťazcom stojí v Poľsku viac ako pol druha milióna hospodárstiev s rozlohou nad jeden hektár pôdy.

„Videl som, že v zahraničí to funguje a vedel som, že mladí ľudia nepoznajú pravú chuť mäsových výrobkov, keďže tie v obchodných reťazcoch nemajú s tými tradičnými nič spoločné,“ hovorí.

Malý obchodík pri dome a rodinnej farme si už získal veľa zákazníkov zo širokého okolia. Nakupujú tu miestni, turisti, ale aj manažéri obchodných sietí.

„Mal som aj ponuky na predaj mojich údenín v supermarketoch, ale keď som zistil, že moje kvalitné výrobky budú ležať vedľa tých vákuovo balených, nekvalitných, ponuku som neprijal,“ hovorí Olender.

SkryťVypnúť reklamu

Keď nás pozýva na degustáciu jedla, odporúča údený bôčik, s ktorým po našej návšteve zvíťazil regionálnej súťaži. Okrem tradičných údenín koštujeme na súťažiach ocenený chlieb od hostiteľky.

Na stole nechýba ani oškvarková masť, krvavničky či kvašáky, samozrejme, z vlastnej záhradky.

Na pitie dostávame kávu - meltu z obilia z vlastného poľa. To je najväčší dôkaz zásady, ktorou sa riadi farmár: „My produkujeme z poľa na stôl.“

Z poľa na stôl

Pri jedle spomína 52-ročný farmár na ťažké začiatky, keď s manželkou Krystynou začínali obrábať vyše 40-hektárovú pôdu, ktorú zdedil po otcovi.

„Manželka bola z mesta a vôbec jej to nešlo. Dnes každý člen rodiny vie pracovať na ktoromkoľvek úseku našej farmy,“ vysvetľuje a usmieva sa na manželku.

Dnes v rodinnom podniku pracujú manželia Olenderovci spolu s piatimi synmi, pridala sa k nim ešte manželka najstaršieho potomka.

SkryťVypnúť reklamu

„Staviame na kvalitu, a preto som nakúpil poľský druh svíň, ktoré sú na zabíjačku zrelé až po ôsmich mesiacoch a nie tak ako tie dovezené zo Západu, ktoré zabíjajú už po štyroch mesiacoch,“ vysvetľuje.

Zvieratá kŕmia obilnou pašou vyrobenou na vlastnom statku a všetky výrobky produkujú podľa tradičných receptúr.

Malých výrobcov pribúda

Sławomir Olender nie je sám, kto sa v Poľsku vracia k tradíciám. Malých výrobcov, ktorým záleží hlavne na kvalite, pribúda a nielen na vidieku. Patrí k nim aj Justyna Kosmala, ktorá nás s bábätkom v náručí víta v bazári Koszyki (Košíky) vo Varšave.

Secesná budova zo začiatku 20. storočia niekoľko rokov stála prázdna a chátrala. Developer, ktorý stavbu kúpil, tu plánuje otvoriť kancelárske priestory, ale chce sčasti zachovať starý charakter tohto miesta.

SkryťVypnúť reklamu

Justyna Kosmala, bývalá zamestnankyňa ministerstva zahraničných vecí a spolumajiteľka kultovej reštaurácie Charlotte, to využila. V apríli otvorila tržnicu.

Hneď pri vchode sa nachádza mäsiarstvo s údeninami a mäsom v chladiacich vitrínach a na hákoch - tak ako za starých čias.

„Mimoriadne nám záleží na dobrých, kvalitných výrobkoch, a preto veľmi vyberáme, u nás môžu predávať len tí najlepší, overení producenti,“ hovorí Kosmala a pozýva nás von, kde sa nachádzajú stánky s čerstvou zeleninou, bylinkami, kvetmi.

Obsluha práve pripravuje čerstvú, zelenú šťavu, mix rôznych melónov a mäty.

„Ponúkame jedlá a nápoje zo sezónnej zeleniny a ovocia,“ vysvetľuje Justyna Kosmala a utišuje dcéru, ktorá sa práve zobúdza.

Hneď sa pri nej objaví manžel a zároveň spolupracovník našej hostiteľky, aby sa postaral o dieťa. Vidno, že bazár Koszyki je ich druhým domovom. Justyna Kosmala nám na poschodí tržnice ukazuje stánky so 40 druhmi syra, čerstvými rybami, talianskymi a gréckymi špecialitami a domácimi koláčmi.

SkryťVypnúť reklamu

„Naším zámerom bolo znovuotvoriť miesto, kde si ľudia nakúpia kvalitné, čerstvé jedlo, posedia, občerstvia sa, dajú si kávu alebo drink.“ A ľudí to chytilo. Nakupujú, posedávajú, rozprávajú sa.

„Poznala som tú tržnicu len z rozprávania a fotografií, ale dnes už vidím, že také niečo tu chýbalo. Ľudia takéto miesta blízko prírody, kde je garantovaná kvalita, vyhľadávajú,“ hovorí Kosmala.

Kvalita a vyššia cena

Kvalita znamená vyššiu cenu a cena potravín je v Poľsku pre zákazníkov stále dôležitým faktorom, podľa ktorého sa pri nákupoch rozhodujú. Ale mení sa to.

„Svet sa globalizuje, každý si môže kúpiť ingrediencie, aby si uvaril napríklad orientálne jedlá, ale na druhej strane si zákazníci začínajú vážiť regionálnu kuchyňu,“ hovorí Robert Makłowicz, ktorý cestuje po svete, kde varí miestne špeciality do svojho kulinárskeho televízneho programu.

SkryťVypnúť reklamu

„Regionálne produkty si všimli už aj v hypermarketoch,“ dopĺňa.

Magda Gesslerová, ktorá robí v Poľsku televízny program Kuchynské revolúcie (čosi podobné ako „Áno, šéfe“), je presvedčená, že Poliaci už nakupujú viac uvedomele.

„Prestávame kupovať hocičo. Chceme lacné výrobky, ale už pozornejšie čítame ich zloženie a zaujímame sa, odkiaľ pochádzajú,“ hovorí.

Obaja experti sú presvedčení, že lokálne produkty sú najzdravšie. „Je to trend, že Poliaci vyhľadávajú lokálne jedlo na lokálnych trhoviskách, znovu vznikajú malí producenti, aj keď stále dominuje veľkoprodukcia,“ dodáva Gesslerová.

Autor: Małgorzata Wojcieszyńska

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Svet

Komerčné články

  1. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  2. Poškodené čelné sklo? Vieme ako si ho dáte do poriadku aj bez spoluúčasti
  3. Z ruky do úst: Viete, koľko rodín nemá žiadnu finančnú rezervu?
  4. Dubová alej prichádza s dostupnejším bývaním na predmestí
  5. Známy šéfkuchár radí: Takto budú bezlepkové pagáče dlhšie mäkké
  6. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol
  7. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  1. Doma v záhrade je najčítanejší mesačník na Slovensku
  2. Známy šéfkuchár radí: Takto budú bezlepkové pagáče dlhšie mäkké
  3. Z ruky do úst: Viete, koľko rodín nemá žiadnu finančnú rezervu?
  4. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol
  5. Dubová alej prichádza s dostupnejším bývaním na predmestí
  6. Poškodené čelné sklo? Vieme ako si ho dáte do poriadku
  7. Príbeh firmy, ktorá si získala celé Slovensko
  8. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 17 466
  2. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 6 202
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 697
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 594
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 533
  6. Plátené tašky a opakované použitie 4 170
  7. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 2 084
  8. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 2 017
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Sinwár získal post mučeníka.

Izraelský premiér už 28. mája potvrdil, že armáda zabila vodcu militantov.


TASR 4
Miesto incidentu v Passau.

Medzi piatimi zranenými je aj jeho manželka a päťročná dcéra.


TASR
Andrej Babiš.

Vládna koalícia Spolu by mala 22,3 percenta a hnutie STAN 10,8 percenta hlasov.


SITA
Maďarský premiér Viktor Orbán.

Zhromaždenie sa bude konať v meste Montargis.


TASR 5

Sportnet

Cristiano Ronaldo sa teší po strelenom góle v zápase Portugalsko - Španielsko vo finále Lihy národov UEFA.

Skončilo sa finále Ligy národov.


a 1 ďalší
Novak Djokovič oslavuje vo finále Australian Open 2012.

Pozrite si zoznam najdlhších finálových zápasov histórie na grandslamových turnajoch.


Tréner Julian Nagelsmann.

Nemecko na domácej pôde neuspelo v zápase o 3. miesto v Lige národov, keď podľahlo Francúzsku.


TASR
Slovenské volejbalistky v zápase proti Čiernej Hore v Zlatej Európskej lige 2025.

Vďaka triumfu sa v tabuľke dostali na 3. miesto.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu