Toto v reťazcoch nezažijete. Poliakom chutí jedlo zo susedstva

Rodinná farma svoje výrobky do supermarketu nedala. Nechce, aby boli vedľa nekvalitných výrobkov.

V obchodoch dominujú miestne potraviny.(Zdroj: Roman Lebeda)

VARŠAVA, MARCIENKOWO. Nič také v poľských supermarketoch nezažijete. Rodinný obchod Mazurskie Smaki (Mazurské chute) je plný voňavých výrobkov.

Steny zdobia diplomy a certifikáty a pred vchodom je znak kuchárskej čiapky, noža a vidličky, čiže Kulinárske dedičstvo.

„Videl som taký znak pred rokmi v Dánsku, ale nevedel som, čo to znamená. Potom som sa dozvedel, že je to európska sieť regionálneho dedičstva, ku ktorej už dnes patrím,“ hovorí Sławomir Olender, farmár z malej dediny Marcienkowo pri Mazurských jazerách.

V obchode predáva len vlastné výrobky a súboj s veľkými obchodnými reťazcami zvláda.

Pravá chuť mäsa

Proti siedmim veľkým obchodným reťazcom stojí v Poľsku viac ako pol druha milióna hospodárstiev s rozlohou nad jeden hektár pôdy.

„Videl som, že v zahraničí to funguje a vedel som, že mladí ľudia nepoznajú pravú chuť mäsových výrobkov, keďže tie v obchodných reťazcoch nemajú s tými tradičnými nič spoločné,“ hovorí.

Malý obchodík pri dome a rodinnej farme si už získal veľa zákazníkov zo širokého okolia. Nakupujú tu miestni, turisti, ale aj manažéri obchodných sietí.

„Mal som aj ponuky na predaj mojich údenín v supermarketoch, ale keď som zistil, že moje kvalitné výrobky budú ležať vedľa tých vákuovo balených, nekvalitných, ponuku som neprijal,“ hovorí Olender.

Keď nás pozýva na degustáciu jedla, odporúča údený bôčik, s ktorým po našej návšteve zvíťazil regionálnej súťaži. Okrem tradičných údenín koštujeme na súťažiach ocenený chlieb od hostiteľky.

Na stole nechýba ani oškvarková masť, krvavničky či kvašáky, samozrejme, z vlastnej záhradky.

Na pitie dostávame kávu - meltu z obilia z vlastného poľa. To je najväčší dôkaz zásady, ktorou sa riadi farmár: „My produkujeme z poľa na stôl.“

Z poľa na stôl

Pri jedle spomína 52-ročný farmár na ťažké začiatky, keď s manželkou Krystynou začínali obrábať vyše 40-hektárovú pôdu, ktorú zdedil po otcovi.

„Manželka bola z mesta a vôbec jej to nešlo. Dnes každý člen rodiny vie pracovať na ktoromkoľvek úseku našej farmy,“ vysvetľuje a usmieva sa na manželku.

Dnes v rodinnom podniku pracujú manželia Olenderovci spolu s piatimi synmi, pridala sa k nim ešte manželka najstaršieho potomka.

„Staviame na kvalitu, a preto som nakúpil poľský druh svíň, ktoré sú na zabíjačku zrelé až po ôsmich mesiacoch a nie tak ako tie dovezené zo Západu, ktoré zabíjajú už po štyroch mesiacoch,“ vysvetľuje.

Zvieratá kŕmia obilnou pašou vyrobenou na vlastnom statku a všetky výrobky produkujú podľa tradičných receptúr.

Malých výrobcov pribúda

Sławomir Olender nie je sám, kto sa v Poľsku vracia k tradíciám. Malých výrobcov, ktorým záleží hlavne na kvalite, pribúda a nielen na vidieku. Patrí k nim aj Justyna Kosmala, ktorá nás s bábätkom v náručí víta v bazári Koszyki (Košíky) vo Varšave.

Secesná budova zo začiatku 20. storočia niekoľko rokov stála prázdna a chátrala. Developer, ktorý stavbu kúpil, tu plánuje otvoriť kancelárske priestory, ale chce sčasti zachovať starý charakter tohto miesta.

Justyna Kosmala, bývalá zamestnankyňa ministerstva zahraničných vecí a spolumajiteľka kultovej reštaurácie Charlotte, to využila. V apríli otvorila tržnicu.

Hneď pri vchode sa nachádza mäsiarstvo s údeninami a mäsom v chladiacich vitrínach a na hákoch - tak ako za starých čias.

„Mimoriadne nám záleží na dobrých, kvalitných výrobkoch, a preto veľmi vyberáme, u nás môžu predávať len tí najlepší, overení producenti,“ hovorí Kosmala a pozýva nás von, kde sa nachádzajú stánky s čerstvou zeleninou, bylinkami, kvetmi.

Obsluha práve pripravuje čerstvú, zelenú šťavu, mix rôznych melónov a mäty.

„Ponúkame jedlá a nápoje zo sezónnej zeleniny a ovocia,“ vysvetľuje Justyna Kosmala a utišuje dcéru, ktorá sa práve zobúdza.

Hneď sa pri nej objaví manžel a zároveň spolupracovník našej hostiteľky, aby sa postaral o dieťa. Vidno, že bazár Koszyki je ich druhým domovom. Justyna Kosmala nám na poschodí tržnice ukazuje stánky so 40 druhmi syra, čerstvými rybami, talianskymi a gréckymi špecialitami a domácimi koláčmi.

„Naším zámerom bolo znovuotvoriť miesto, kde si ľudia nakúpia kvalitné, čerstvé jedlo, posedia, občerstvia sa, dajú si kávu alebo drink.“ A ľudí to chytilo. Nakupujú, posedávajú, rozprávajú sa.

„Poznala som tú tržnicu len z rozprávania a fotografií, ale dnes už vidím, že také niečo tu chýbalo. Ľudia takéto miesta blízko prírody, kde je garantovaná kvalita, vyhľadávajú,“ hovorí Kosmala.

Kvalita a vyššia cena

Kvalita znamená vyššiu cenu a cena potravín je v Poľsku pre zákazníkov stále dôležitým faktorom, podľa ktorého sa pri nákupoch rozhodujú. Ale mení sa to.

„Svet sa globalizuje, každý si môže kúpiť ingrediencie, aby si uvaril napríklad orientálne jedlá, ale na druhej strane si zákazníci začínajú vážiť regionálnu kuchyňu,“ hovorí Robert Makłowicz, ktorý cestuje po svete, kde varí miestne špeciality do svojho kulinárskeho televízneho programu.

„Regionálne produkty si všimli už aj v hypermarketoch,“ dopĺňa.

Magda Gesslerová, ktorá robí v Poľsku televízny program Kuchynské revolúcie (čosi podobné ako „Áno, šéfe“), je presvedčená, že Poliaci už nakupujú viac uvedomele.

„Prestávame kupovať hocičo. Chceme lacné výrobky, ale už pozornejšie čítame ich zloženie a zaujímame sa, odkiaľ pochádzajú,“ hovorí.

Obaja experti sú presvedčení, že lokálne produkty sú najzdravšie. „Je to trend, že Poliaci vyhľadávajú lokálne jedlo na lokálnych trhoviskách, znovu vznikajú malí producenti, aj keď stále dominuje veľkoprodukcia,“ dodáva Gesslerová.

Najčítanejšie na SME Svet


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 801
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 14 521
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 11 679
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 670
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 387
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 605
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 399
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 554
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 4 073
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 901

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Čo sa deje v hokeji? Je to divadlo, vinníkmi sme všetci, tvrdí Graňák

Zlá skúsenosť s Cígerom a Švehlom mohla odradiť hráčov z NHL od štartu na majstrovstvách sveta, hovorí skúsený obranca.

KULTÚRA

Iva Bittová: Nemôžem si dovoliť strácať čas a báť sa

Česká speváčka žije v USA. Koncertuje u nás so skupinou Čikori.

TECH

Vedci sú na stope tajomstvu DNA

Vďaka úžasnému technologickému vývoju vznikajú nové vedné odbory.

TECH

Na čom hrať hry? Na PC či konzolách?

Porovnávať má zmysel hlavne produkty najväčších hráčov na trhu.

Neprehliadnite tiež

Srí Lanka zažíva najhoršie prírodné nešťastie od roku 2003

Zosuvy pôdy a záplavy si vyžiadali najmenej 122 obetí.

Britské stíhačky vzlietli k dvom ruským bombardérom

Stíhačky Typhoon zasahovali nad britským pobrežím.

Američan dobodal dvoch mužov, ktorí sa zastali moslimiek

Útočník bol v minulosti trestaný kvôli lúpeži a únosu.

Pri požiari starého domu v Bilbau zomreli štyria ľudia

V nemocnici skončilo celkove ďalších deväť ľudí.