RÍM. Jedna tretina všetkého jedla vyprodukovaného vo svete je bez úžitku vyplytvaná, čo predstavuje finančnú stratu vo výške 750 miliárd dolárov (565 miliárd eur) ročne.
Upozorňuje na to Potravinová agentúra medzinárodného spoločenstva OSN (FAO).
Rozvojové krajiny plytvajú jedlom prevažne v dôsledku zlých metód zberu úrody, zatiaľ čo v oblastiach s vysokým príjmom je primárnou príčinou plytvania ľahkomyseľné správanie spotrebiteľov.
Správa tvrdí, že plytvanie jedlom ubližuje životnému prostrediu zbytočnými emisiami skleníkových plynov, zbytočnou spotrebou vody a obmedzovaním biodiverzity, pretože sa obrábajú zbytočne veľké rozlohy pôdy.
Za najvážnejšie označila plytvanie obilninami v Ázii a mäsom v bohatých regiónoch sveta a v Latinskej Amerike.
Na celosvetovej úrovni sa každoročne plytvá ohromným množstvom - 1,3 miliardy ton - potravín, ktoré by mohli nasýtiť tri miliardy ľudí.
Znížením tohto plytvania o štvrtinu by sa mohlo nasýtiť 870 miliónov ľudí, ktorí na svete trpia dlhodobým hladom.
Podľa odhadov FAO sa 536 miliónov z nich nachádza v Ázii.