NEW YORK, BRATISLAVA. Ak sa bojíte cukrovky, tak obmedzte pitie džúsu a namiesto jahôd či pomarančov jedzte radšej viac hrozna a grapefruitov.
Aj k takému výsledku sa dopracoval americký lekársky výskum, o ktorom informoval denník New York Times.
Celý výskum zverejnil časopis British Medical Journal.
Dvanásť rokov na vyše 115-tisíc účastníkoch výskumu sledovali nábeh na cukrovku typu dva. Nakoniec sa vyvinula u vyše 12-tisíc sledovaných prípadov.
Vyšlo im z toho, že celková dlhodobá konzumácia ovocia je spojená s nižším rizikom vzniku cukrovky, kým naopak pitie ovocných džúsov ju zvyšuje.
Výskum takisto ukázal, že niektoré druhy ovocia oveľa výraznejšie napomáhajú prevencii.
Najlepšie z toho vyšli čučoriedky. Jedna až tri porcie mesačne znížili riziko cukrovky na jedenásť percent. Dobre si však viedli aj jablká, hrozná či grapefruity. Oveľa lepšie ako jahody či pomaranče, slivky a broskyne.
„Zvýšenie konzumácie ovocia, najmä čučoriedok, je dôležité,“ povedal pre New York Times doktor Čchi Sun z Harvardu. „Nechcem však zanechať dojem, že ovocie je zázrak. Celkový životný štýl je takisto dôležitý.“
odporúča Mirek Tóda, redaktor zahraničného oddelenia SME