Nechávanie tringeltov je v USA nepísaným pravidlom slušnosti, ktoré cudzincom môže spôsobovať problémy s rozpočtom.
Aj napriek tomu, že priemerný americký čašník mnohokrát od zamestnávateľa nedostáva ani polovicu minimálnej mzdy, úsmev, ochota a profesionalita mu môžu zaručiť desiatky dolárov na hodinu.
Spokojný zákazník totiž dobrej obsluhe nechá navyše aj dvadsať percent z celkovej ceny účtu. Na rozdiel od Európy sú tak tringelty výraznou zložkou celkovej mzdy čašníkov.
Osemnásť percent
Richard v reštaurácii Anson, ktorá je jednou z najlepších v Charlestone, pracuje dlho. Vyzná sa v kvalitných vínach i v jedlách.
„V lete nás navštevuje veľa rodín a turistov, skupinám nad šesť ľudí účtujeme 18 percent navyše. V zime máme možnosť obsluhovať sofistikovanejšiu klientelu, fajnšmekrov s vycvičenými chuťovými pohárikmi,“ porovnáva.
Charleston v Južnej Karolíne je charakteristický južanským šarmom a noblesou. Na jedálnom lístku spravidla nechýbajú krabia polievka, morské plody a typické južanské vyprážané zelené paradajky.
Nechávanie tringeltov je v Amerike nepísaným pravidlom slušnosti, ktoré cudzincom môže spôsobovať problémy s rozpočtom.
Tringelt za vystavenie účtu
„V prípade, že klient nechá menej ako pätnásť percent, manažér reštaurácie má vo zvyku pristaviť sa pri stole a slušne sa opýtať, čo bolo v neporiadku,“ dodáva Richard.
Aj napriek tomu, že výška tringeltu zvyčajne odzrkadľuje spokojnosť s kvalitou služby či obsluhy, Američania sú už zvyknutí nechávať po dolári navyše i v Starbuckse, zopár dolárov podsunú i barmanovi za načapovanie Budlightu, nehovoriac o samoobslužnej reštaurácii za samotné vystavenie účtu.
Autorka je fotografka, žije v Michigane