Je čas obeda, televíznu obrazovku si na pol minúty uzurpuje hamburger s hranolčekmi a litrom sladkého nápoja. Viac ako tisíc kalórií len za štyri doláre.
Odhaduje sa, že americké zdravotníctvo ročne vynaloží okolo 150 miliárd dolárov na pacientov trpiacich zdravotnými problémami spojenými s obezitou.
Chipsy s kolou
Epidémia obezity v Amerike sa začala v 80. rokoch, odvtedy sa do tejto kategórie prejedla viac ako tretina dospelých Američanov a dnes je jedným z najrozšírenejších faktorov spôsobujúcich smrť.
Deti v školách jedia na obedy chipsy a zapíjajú ich kolou. Pizzu považujú za zeleninové jedlo. Výučba telesnej výchovy závisí od škôl.
Hoci príjem kalórií sa oproti starým časom zdvojnásobil, výdaj energie je často nulový. Nekvalitné jedlo a obezita sa teda stali normou.
Náklady na výrobu jedla rýchleho občerstvenia sú také nízke, že reťazce neváhajú investovať miliardy dolárov do reklám, ktoré okupujú americké televízie. Profit firiem so sladkými nápojmi je o 80 percent vyšší než pri ovocí a zelenine.
Ovocinári bez dotácie
Vláda napriek tomu finančne podporuje farmárov zameriavajúcich sa na pestovanie obilnín 45 miliardami dolárov každých päť rokov.
Systém, ktorý mnohí odborníci považujú za chorý, je postavený na nadmernej produkcii kukurice, od ktorej závisí priemysel rýchleho občerstvenia. Ovocinári a zeleninári nedostávajú ani nikel.
Nízka cena a veľké porcie sa v Amerike stali prioritou. Bez ohľadu na miliardové straty a dôsledky na zdraví celej krajiny.
Autorka je fotografka, žije v Michigane