Londýn 19. júna (TASR) - Prírodný pigment, ktorý sa nachádza v niektorých druhoch zeleniny, pomáha brániť upchávaniu tepien. Luteín, žlté prírodné farbivo obsiahnuté v rastlinách, ale aj vo vaječnom žĺtku, je tak podľa britských vedcov vhodnou prevenciou pred srdcovocievnymi ochoreniami.
Vedci, ktorí skúmali hrúbku krčnej tepny na stovkách dobrovoľníkov mužov i žien, zistili, že tí z nich, ktorí mali v krvi vyššiu hladinu luteínu mali aj menej upchaté tepny a naopak. Z toho podľa odborníkov vyplýva, že čím je príjem luteínu vyšší, tým menej sa tepny upchávajú. Tento výskum možno prináša aj odpoveď na otázku, prečo ľudia, ktorí konzumujú veľa zeleniny a ovocia, zriedkavejšie trpia chorobami srdca.
Výborným zdrojom tohto prírodného farbiva je brokolica, šalát, hrášok, špargľa, avokádo, fazuľa, ružičkový kel, kapusta, zeler, špenát a žerucha.
Podľa vedcov sa tak opäť potvrdilo, že pestrý jedálny lístok, ktorý obsahuje aspoň päť porcií ovocia a zeleniny denne, má priaznivý vplyv na zdravie ľudí.