SME

Americký zápisník: Koniec food porna v Amerike

Luxusné newyorské reštaurácie zakazujú svojim hosťom fotografovať jednotlivé chody.

Súčasťou zážitkovej gastronómie býva aj fotografovanie jedál. To amatérske sa však newyorské reštaurácie snažia obmedziť.Súčasťou zážitkovej gastronómie býva aj fotografovanie jedál. To amatérske sa však newyorské reštaurácie snažia obmedziť. (Zdroj: Jana Benjamin Navrátilová)

Food porn, ako Američania nazývajú fotky delikátnych jedál objavujúcich sa na sociálnych sieťach, sa môže stať minulosťou.

Luxusné newyorské reštaurácie najnovšie zakazujú svojim hosťom fotografovať jednotlivé chody. Majitelia reštaurácií tvrdia, že sa tak snažia zachovať bezchybnú atmosféru pre náročných hostí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Záblesky od vedľajšieho stola totiž môžu znehodnotiť romantickú chvíľu nejedného páru pochutnávajúceho si na ustriciach a kaviári.

Skreslené fotografie

Prestreté stoly so striebornými príbormi, sofistikovaná obsluha, francúzske a kalifornské vína, krásne naaranžované taniere a intímne osvetlenie samozrejme do New Yorku či San Francisca, symbolov americkej zážitkovej gastronómie, už niekoľko desaťročí lákajú labužníkov z celého sveta.

SkryťVypnúť reklamu

Tí sa potom nezriedka chvália na Facebooku pochúťkami za pár stovák dolárov a pripoja ktomu aj neostrú fotografiu z mobilu, ktorá môže skresliť podstatu celého zážitku.

Naškrobený čašník v bielych rukavičkách vtedy diskrétne zakročí a pošepne hosťovi do ucha, že v tomto lokáli sa fotiť nesmie.

Francis Ang má na starosti dezerty vo vychýrenej sanfranciskej reštaurácii Fifth Floor a so zdravým kalifornským prístupom tvrdí, že ho nedokonalé fotografie jeho kreácií neurážajú.

Tyranskí kuchári

„Hostia si chcú moje jedlá pamätať a to je veľká česť,“ hovorí s pokorou.

Luxusné reštaurácie stavajú na jedinečnom talente šéfkuchára, ktorý prezentuje zážitok chutí aj farieb.

Otázkou preto ostáva, či sa dôvtipní manažéri newyorských reštaurácií len nesnažia zakryť „tyranské” spôsoby newyorských šéfkuchárov, ktorí sa preslávili egocentrizmom a rozbíjaním tanierov, a teraz sú nespokojní so škaredými fotografiami ich jedál.

SkryťVypnúť reklamu

(Autorka je fotografka, žije v Michigane.)

food1_res.jpg

food2_res.jpg

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Svet

Komerčné články

  1. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Musí veda odpovedať na všetky naše otázky?
  4. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  5. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  6. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 18 027
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 8 232
  3. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 7 488
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 4 401
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 4 237
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 714
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 002
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave 1 644
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu