Oslo 19. septembra (TASR) - Môže niečo také obyčajné ako voda z vodovodného kohútika vplývať na cukrovku? Podľa najnovšej štúdie nórskych vedcov je odpoveď na túto otázku kladná: kyslosť vody sa totiž spája so vznikom cukrovky prvého typu.
Tento typ cukrovky sa zvyčajne vyvinie u detí alebo mladých ľudí a pripadá naň päť až desať percent z celkového počtu cukrovkárov.
Vedci pod vedením Larsa C. Steneho testovali vodu z vodovodných kohútikov v domovoch 64 detí s cukrovkou prvého typu a v 250 domácnostiach zdravých detí. Objavili súvislosť medzi cukrovkou a vysokou hladinou kyslosti vody: "kyslá" voda až štvornásobne zvyšovala riziko cukrovky typu 1, uvádza sa v správe publikovanej v septembrovom vydaní magazínu Diabetes Care.
O environmentálnych príčinách vzniku cukrovky prvého typu zatiaľ nebola zverejnená žiadna štúdia. Podľa správy zatiaľ nie je jasné, prečo na cukrovku vplýva práve hladina kyslosti vody. V rámci predchádzajúcich štúdií vedci testovali priamo zdroje pitnej vody, nie kvalitu vody v jednotlivých domácnostiach. Pri testoch v domácnostiach však dokážu zohľadniť aj také faktory, ako je používanie rôznych filtrov a čistiacich zariadení.
Kyslosť vody ako taká však pravdepodobne priamo nespôsobuje vznik cukrovky prvého typu. Pravdepodobne je len ukazovateľom iného faktoru, napr. prítomnosti nebezpečných mikroorganizmov, ktoré v kyslejšej vode ľahšie prežívajú. K vyvodeniu záverov budú potrebné ďalšie testy.
Kyslosť sa označuje hodnotami pH - pH 7 je neutrálna, ak ph dosahuje menej ako sedem ide o kyslosť. Voda označená v štúdii za kyslú mala pH 6,2-6,9.