Z McDonald´s urobil to, čím je dnes. Sieťou reštaurácií na celom svete, kam sa ľudia nechodia len rýchlo najesť.
Je to príbeh úspechu, na ktorom si môže McDonald´s postaviť náborovú kampaň. Fred Turner (6. januára 1933 - 7. januára 2013) začínal v jednej z reštaurácií ako radový „obracač" hamburgerov, postupne sa dostal na čelo firmy a urobil z nej celosvetovú značku.
Svoju kariéru v sieti rýchleho občerstvenia začal v roku 1956, keď skončil univerzitu a dva roky strávil v americkej armáde. McDonald´s už vtedy vlastnil Ray Kroc, ktorý dovtedy otvoril asi stovku reštaurácií.
Mal netradičný výber manažérov, namiesto získavania absolventov prestížnych univerzít nechal kontrolu nad reštauráciami svojím zamestnancom. A tak sa z Turnera stal po dvoch rokoch viceprezident firmy, na jej úplné čelo sa postavil v roku 1974.
„Ray Kroc firmu založil, Fred Turner z nej urobil to, čím je dnes," citujú New York Times Dicka Starmanna, dlhoročného hovorcu siete, ktorý pod Turnerom pracoval takmer tridsať rokov.
Turner vybudoval v McDonald´s model „kvality, dobrej obsluhy a čistoty", čím sieť odlíšil od iných reštaurácií s rýchlym občerstvením. Ľudia sa tam nechodili len rýchlo najesť, zvýšil počet miest na sedenie, z McDonald´s sa stalo miesto rodinných stretnutí.
Aby to dosiahol, zaviedol detské menu s hračkou Happy Meal. Presadil, že sa v jeho reštauráciách budú podávať aj raňajky. McDonald´s začal predávať aj niečo, čo bolo v 80. rokoch prevratnou novinkou - kuracie nugetky.
Turner si zakladal aj na tom, aby mali všetky reštaurácie jednotnú podobu. Už v 60. rokoch preto založil Hamburgerovú univerzitu, kde sa vzdelávajú manažéri, šéfovia pobočiek, ale aj bežní zamestnanci. Kľúčové je, aby boli postupy pri príprave jedla všade rovnaké.
Aj vďaka tomu počas jeho éry do roku 1987 počet reštaurácií McDonald´s stúpol trojnásobne a teraz patrí medzi najznámejšie značky vo svete.