Bratislava 14. júna (TASR) - Vykonať kontrolu potravín s hovädzími zložkami v distribučnej sieti nariadilo Ministerstvo zdravotníctva SR a hlavný hygienik SR ako orgán potravinového dozoru. Kontrola sa týka čerstvých a konzervovaných hovädzích potravín - mäsových konzerv, u ktorých je deklarovaná ako zložka hovädzí mozog, dehydrovaných polievok a potravinových prípravkov.
Rezort podľa hlavného hygienika SR Ivana Rovného nariadil vyradiť z potravinového reťazca výrobky, ktoré podľa dodacích listov alebo etikety boli vyrobené z vybraných hovädzích orgánov ako mozog, miecha, retina, týmus, slezina, črevo, mechanicky získané mäso z chrbtice, ktoré môže obsahovať miechu, alebo paraspinálne gangliá. Zároveň nariadil označiť vyradené potraviny a uskladniť ich na osobitnom mieste, zabezpečenom proti ich zneužitiu.
Zo zákazu na vyradenie výrobkov z potravinového reťazca hlavný hygienik vyňal mlieko a mliečne výrobky, výrobky, ktoré neobsahujú špecifikované rizikové materiály, tepelne spracovaný tuk bez obsahu proteínov a výrobkov z neho, ďalej kože a kožky, želatínu a kolagén vyrobené z výhradne z koží a kožiek a dikalciumfosfát bez obsahu proteínov a tuku.