Londýn 14. júna (TASR) - Vanilková, jahodová, čokoládová alebo pistáciová zmrzlina - to sú asi najobľúbenejšie druhy tejto mrazenej sladkej pochúťky. Britskí zákazníci si však už čoskoro budú môcť vyberať z oveľa odvážnejších chutí zmrzliny.
Skúste rozmixovať spolu rajčiny, pražené burské oriešky a čokoládovú tyčinku Bounty, túto zmes zamrazte a môžete si pochutiť na skutočnej kulinárskej špecialite - tvrdia to aspoň účastníci seminára o zmrzline, ktorý sa nedávno konal v Londýne. Dvesto šéfkuchárov a výrobcov tam preberalo nové trendy vo výrobe zmrzliny.
Šéfkuchár Heston Blumenthal dokonca pripravil zmrzlinový obed s troma chodmi: ako predkrm sa podávala horčicová mrazená pochúťka, labužníckym hlavným chodom bola krabia zmrzlina a zákuskom - v tejto konkurencii trochu fádna - vanilková zmrzlina.
Nedá sa povedať, že by šéfkuchár Blumenthal zožal veľké ovácie, pre niektorých ochutnávačov bol záchranou neďaleký odpadkový kôš. Potravinársky expert Tony Blake však netradičné mrazené krémy bráni, sladké zmrzliny sa vraj začali vyrábať až po druhej svetovej vojne. Viktoriánske Anglicko druhej polovice 19. storočia si údajne pochutnávalo na rybej, špargľovej alebo parmezánovej zmrzline.
Bellu Conductovú oslovila na seminári horčicová pochúťka a odchádzala s jasným odhodlaním, že ju občas doma pripraví. Podľa nej sa chuťovo pomaly rozvíja najprv v ústach a potom v nose, takže človeka dokonale "prečistí".