Česko zaviedlo pre hromadné otravy prvý raz vo svojej histórii prohibíciu. Ľudia veľmi neprotestujú, počet obetí ich vystrašil.
Z Hodonína od našej redaktorky Miriam Zsilleovej
Skupinka turistov sa práve vrátila z prírodnej rezervácie Čertoryje s najvzácnejšou lúkou s orchideami v strednej Európe, z hotela Radějov vyráža niekoľko cykloturistov do Bielych Karpát.
Známa rekreačná oblasť Radějov pri Strážnici na južnej Morave je plná septembrových hostí. Užívajú si príjemné počasie a pohostinnosť, ktorou je kraj vyhlásený.
Idylka sa končí, keď vojdú do reštaurácie hotela. Za barom je medzi prázdnymi regálmi a Jelzin vodkou prilepený oznam: „Predaj liehovín s obsahom alkoholu nad 20 percent je zakázaný. Za to, že sa vláda 20 rokov o výrobu pančovaného alkoholu nezaujímala, sa ospravedlňujeme.“
Prvá prohibícia v histórii Českej republiky poznačila i dovolenku väčšiny z 80 hostí hotela. „Posledný štamperlík som naliala k obedu. Tri babičky si dali becherovku, na večeru ju už nedostali,“ hovorí čašníčka Marie.
Všetky fľaše tvrdého alkoholu nad 20 percent už odniesla dole do skladu, vyprázdnila chladničky. Teraz pozerá do počítača a rozmýšľa, čo urobia budúcu sobotu.
„Máme objednanú svadbu. Väčšinou si svadobčania donesú vlastný tvrdý alkohol, aj na ten sa vzťahuje zákaz?“
Prišlo to až do Prahy
Prohibícia
Zákaz alkoholu v Česku
Pvý raz Česko zaviedlo úplný zákaz predaja a distribúcie nápojov s obsahom alkoholu nad 20 percent.
Celoštátny zákaz predaja alkoholu platil pri posledných spoločných parlamentných voľbách v roku 1992 a počas volieb v Prahe v roku 1994.
Zomrelo 19 ľudí, polícia obvinila 23 ľudí, výrobcov, distribútorov a predajcov otráveného alkoholu.
Čo sa môže piť: pivo, víno, likéry, medovina, niektoré vermúty či likérové vína a i.
Čo je zakázané: fernet, becherovka, slivovica, vodka, Jägermeister, Campari, vaječný likér a iné.
Na otravu metylalkoholom zomrelo v Česku 19 ľudí, čo je viac ako pri vtáčej a prasacej chrípke dohromady. Tí, čo prežili, oslepli alebo budú mať trvalé následky.
V piatok večer štát začal konať a vyhlásil zákaz tvrdého alkoholu. Minister zdravotníctva Leoš Heger vysvetľuje, že sa rozhodol po analýze hygienikov a polície.
Tá potvrdila, že väčšinu otráveného alkoholu si ľudia kúpili v kamenných obchodoch a reštauráciách. A zo severnej Moravy, kde je najviac obetí, sa otrávený alkohol dostal až do Prahy.
„Tá vec je infiltrovaná do distribučnej siete. Stánkové obmedzenie by nestačilo,“ povedal Heger pre český denník MF Dnes.
Majiteľ hotela Radějov na južnej Morave Jiří Lapčík hovorí, že nejasností okolo zákazu je veľa.
Najprv nevedeli, či stačí zakázaný alkohol len prikryť, alebo stiahnuť úplne, či treba zmeniť, alebo odložiť nápojový lístok, v ktorom ho ponúkajú.
A svadby a hostiny sú pre neho ďalší problém. Čo urobíme, ak by si hostia nevedomky doniesli pančovaný alkohol a v našom hoteli sa otrávia?“ hovorí zdesene.
Ani v nápojovom lístkuDva dni po vyhlásení čiastočnej prohibície ministerstvo zdravotníctva konečne podnikateľom odpovedá. Nápojové lístky sa musia vymeniť alebo treba začierniť ponuku tvrdého alkoholu.
Zariadenia, kde si budú hostia nalievať vlastný alkohol, môžu dostať pokutu tri milióny korún.
Majitelia barov a krčiem krútia hlavami, niekto vypočítal, že výmena nápojových lístkov bude stáť 11-tisíc korún.
Jiří Lapčík vlastní spolu s manželkou Slovenkou Adrianou hotel desať rokov. V hotelierstve sa pohybuje 20 rokov. „Už som zažil menovú odluku, zavádzanie registračných pokladníc a pred piatimi rokmi colný zákon, pri ktorom kontrolovali kolky. Čo nebolo okolkované, zhabali,“ hovorí.
Prohibíciu Lapčík prirovnáva k pohromám, aké v hoteli zažili, keď zachraňovali ľudí pred povodňami a nedávnym požiarom. „Je to potrebné, ale na konci musíte mať pocit, že sa niečo vyriešilo,“ vysvetľuje.
Je autorom štipľavého komentára na ozname o zákaze predaja tvrdého alkoholu. „Nechceli sme prohibíciu zosmiešňovať, veď aj ja som si mohol naliať svoj fernet a zomrieť. Ale neverím, že teraz sa polícii a vláde podarí to, čo sa jej nedarí 20 rokov,“ hovorí.
Hotelier Lapčík vláde neverí. FOTO: SME - TIBOR SOMOGYI
Posilní sa čierny trhPodobne sa k úplnému zákazu tvrdého alkoholu postavili takmer všetci majitelia reštaurácií, hotelov, barov, krčmičiek, bufetov či obchodných reťazcov a potravín, ktoré sme na južnej Morave navštívili.
V rekordne krátkom čase zmizli fľaše fernetu, becheroviek, campari a ďalších fliaš z ponuky a regálov.
Hostia zatiaľ nerepcú, keď nemôžu štamperlík, dajú si víno alebo pivo. Počet obetí Čechov vystrašil. Rozhodnutie všetci rešpektujú, ale hovoria, že to pomôže len čiernemu trhu s alkoholom.
„Zakázať mali alkohol v stánkoch na ulici a možno v reštauráciách, ale nie v hypermarketoch, kde kúpite kontrolovaný alkohol,“ hovorí pán Miroslav v nákupnom centre Tesco v Břeclavi.
Podobný názor opakuje v médiách predseda Potravinárskej komory Českej republiky Miroslav Toman. „S vyhlásením zákazu zásadne nesúhlasíme. Chápeme situáciu, ale opatrenie je unáhlené až hysterické a posilňuje skôr čierny trh.“
Najviac práce mali so zákazom veľké obchodné reťazce. Jeden z najväčších Tesco sťahoval alkohol z 330 predajní a čerpacích staníc. Nočné zmeny až do rána odnášali zakázaný alkohol do skladov.
V hypermarkete Tesco v Břeclavi v sobotu ráno sťahovali posledné fľašky z pultov a do regálov s nápisom Lihoviny a likéry dopĺňali Tradiční České brambúrky.
Fľaše tvrdého alkoholu v hypermarkete v Břeclavi nahradili zemiakové lupienky. FOTO: SME - TIBOR SOMOGYI
Padne vláda?Účet za prohibíciu bude mastný. Štát príde podľa odhadov na príjmoch zo spotrebnej dane každý deň o 18 miliónov korún, liehovarníci hovoria o stratách na tržbách v hodnote stoviek miliónov korún. „Odhadujeme, že prídeme o 2,5 percenta z tržieb, to sú desiatky miliónov korún,“ dodáva Jan Dvořák, hovorca reťazca Tesco.
Podľa Ivana Gabala, sociológa, ktorý na jeseň kandiduje do Senátu, je rozhodnutie štátu prehnané. „Česko je veľmi slabé v kontrole dodržiavania pravidiel trhu, v jeho ochrane a vynucovaní zákonov a teraz sa začínajú prejavovať následky,“ hovorí.
„Čierny trh bol dlho ignorovaný a získaval na finančnej sile. Vláde chýba tzv. exit strategy. Bude musieť nejakým spôsobom prekolkovať alkohol a prekontrolovať trh, ale to bude len začiatok. Treba zlepšiť funkcie štátu, zákaz to zrejme nevyrieši,“ dodáva.
Prvú historickú prohibíciu zatiaľ zvládajú Česi bez protestov. Zmeniť sa to môže, ak bude trvať niekoľko týždňov a začne škodiť obchodu a turistike.
„Moja babička hovorila, že vláda, ktorá zakáže pivo, padne. Uvidíme, čo sa stane s vládou, ktorá zaviedla prvú prohibíciu a príde o milióny na príjmoch zo spotrebnej dane,“ dodáva hotelier Lapčík a vracia sa k personálu, aby vyriešil, čo urobia s nápojovými lístkami. O chvíľu sa začnú schádzať hostia.