Z Hodonína od našej redaktorky Miriam Zsilleovej
Osemnásť rokov pomáhal rodičom viesť reštauráciu v Skalici, pred pol rokom si otvoril vlastnú v centre českého Hodonína, kde už dlhšie žije.
"Prohibícia to je niečo, čo zažijete raz za život alebo vôbec," hovorí Čech Dušan Bartošík. Od piatkového večera sa úplný zákaz tvrdého alkoholu týka aj jeho reštaurácie.
Tvrdý alkohol nad 20 percent začal z barového pultu do skladu sťahovať krátko potom, čo minister zdravotníctva Leoš Heger v priamom prenose o siedmej večer oznámil prvú prohibíciu v českej histórii.
"O pol desiatej večer nás na to prišli upozorniť policajti, dnes o pol dvanástej, pol hodinu po tom, čo sme otvorili, tu už bola prvá kontrola," hovorí Bartošík.
Majiteľ Restaurace v dobrých časech si nemyslí, že na jeho podnik prichádzajú zlé časy. Najviac sa sem ľudia chodia najesť.
Podniky v celej krajine prídu o milióny Reštaurácia ponúka kvalitnú českú kuchyňu a chváli sa kuchármi školenými známym šéfkuchárom Václavom Fricom. K jedlu ide najviac pivo, či víno, ako sa na vinársky kraj patrí.
"Z tvrdého alkoholu nám najviac išlo Mojito, tých sme denne predali asi dvanásť a ešte išla slivovica," hovorí. Mojito stojí v reštaurácii 82 českých korún, slivovica 40.
Bartošík zatiaľ straty ráta v tisíckach korún. Reštaurácie v celej krajiny prídu o milióny.
Spoločnosť Mag Consulting vyrátala, že každý deň čiastočnej prohibície ich stojí 200 miliónov korún. Platiť by mala niekoľko týždňov.
Bartošík má pre zákaz pochopenie. Na otravu metylalkoholom zomrelo v Česku 19 ľudí, čo je viac ako pri vtáčej a prasacej chrípke dohromady.
Majitelia malých krčiem, kde prídu štamgasti hlavne na pivo a štamperlík zákaz znášajú ťažko.
FOTO: SME - Tibor Somogyi
Čašník: Nedokážu kontrolovať, tak zakazujú "Najprv sme tu mali každú chvíľu kontroly kolkov a dodávateľov, teraz to zakázali úplne. Nedokážu to kontrolovať, tak to rovno zakázali. Nám to nepomôže a čierny trh na tom bude ešte lepšie," myslí si čašník v krčme U rebelu v dedine Petrov. Meno povedať nechce.
Ani bežným Čechom sa o tom veľmi hovoriť nechce, keď si prezerajú prázdne regále v obchodoch.
Zákaz chápu, väčšinu vystrašilo, koľko ľudí zomrelo, či osleplo a bude mať trvalé následky.
"Zakázať mali alkohol v stánkoch na ulici a možno v reštauráciách, ale nie v hypermarketoch, kde kúpite kontrolovaný alkohol," hovorí pán Miroslav v nákupnom centre Tesco v Břeclavi.
Podobný názor opakuje v médiách predseda Potravinárskej komory Českej republiky Miroslav Toman.
"S vyhlásením zákazu zásadne nesúhlasíme. Chápeme situáciu, ale opatrenie je unáhlené, až hysterické a posiluje skôr čierny trh."
FOTO: SME - Tibor Somogyi
Za porušenie prohibície hrozia tri roky Minister zdravotníctva Heger vysvetľuje, že zákaz zaviedol po analýze hygienikov a polície.
Tá potvrdila, že väčšinu otráveného alkoholu si ľudia kúpili v kamenných obchodoch a reštauráciach. A zo severnej Moravy, kde je najviac obetí, sa otrávený alkohol dostal až do Prahy.
"Tá vec je infiltrovaná do distribučnej siete. Stánkové obmedzenie by nestačilo," povedal minister Heger pre český denník MF Dnes.
Zákaz dodržiavajú všetci. Reštaurácie, bary, hotely i malé krčmičky, ktoré sme navštívili.
Za porušenie zákazu hrozí pokuta tri milióny korún alebo viac ako desať rokov za trestný čin obecného ohrozenia života.
FOTO: SME - Tibor Somogyi