Závažná Poruba 13. júna (TASR) - Ročná spotreba kyslomliečnych výrobkov v SR vzrástla od roku 1990 štvornásobne. V súčasnosti dosahuje 11,7 kg na osobu. Tento trend označili za veľmi pozitívny účastníci dvojdňového medzinárodného sympózia na tému - Kyslomliečne výrobky trend zdravej výživy, ktoré sa skončilo dnes v Závažnej Porube pri Liptovskom Mikuláši. Na podujatí sa zúčastnilo približne 50 odborníkov z Maďarska, Nemecka, Poľska, Ruska a zo Slovenska. Zaoberali sa otázkami technológie výroby kyslomliečnych výrobkov, zásadami správnej výrobnej praxe, ako aj marketingovými trendmi. Ako uviedol pre TASR riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline Karol Herian, na Slovensku narastá v posledných rokoch aj spotreba ďalších mliečnych výrobkov. Napríklad syrov sa vlani skonzumovalo 8,4 kg na osobu. Je to o 0,7 kg viacej ako v roku 1997, keď bola historicky najnižšia za posledných 11 rokov. Preto možno očakávať, že tento trend u mliečnych výrobkov bude pokračovať.
"Napriek podstatnému nárastu výroby a spotreby kyslomliečnych výrobkov v SR stále nedosahujeme u nich ročný európsky priemer, ktorý predstavuje 25,1 kg na osobu. Výrobné kapacity, ako aj reklama, vytvárajú predpoklady, že v priebehu piatich až desiatich rokov sa zvýši ich súčasná ročná spotreba na Slovensku na vyše 20 kg na osobu," povedal K. Herian. Dodal, že kyslomliečne výrobky z celosvetového objemu spracovania mlieka predstavujú 3 až 10 %. Ale ich objem výroby napríklad v štátoch Európskej únie narastá ročne až o 6 %, čo je najviacej zo všetkých druhov potravín.
Podľa odborníkov je zaujímavé, že napriek účinnej propagácii nízkotučných kyslomliečnych výrobkov takmer 50 % sú plnotučné a smotanové kyslomliečne výrobky a iba 12 % tvoria výrobky z odtučneného mlieka. Výroba jogurtu predstavuje asi 50 až 60 % z celkového vyrobeného objemu kyslomliečnych výrobkov.
* tš bam zll