PARÍŽ, BRATISLAVA. Výraz veselá krava už nemusí znamenať iba značku syra. Na juhu Francúzska začali na jednom ranči napájať kravy vínom.
Dôvod je jednoduchý: čím sú kravy šťastnejšie a spokojnejšie – a kto by po víne nebol, tým majú kvalitnejšie mäso.
Dávať kravám alkohol nie je nápad Francúzov. V Británii či Spojených štátoch sa už dlhšie snažia získať kvalitné mäso tým, že im dávajú pivo. V Japonsku okrem toho experimentujú aj so saké.
Čím šťastnejšie, tým lepšie
Francúzi však zostali pri alkohole, ktorý im je najbližší. S nápadom prišiel miestny vinár Jean-Charles Tastavy po tom, čo si prečítal štúdie z Kanady či Španielska. Tie zistili, že čím je krava šťastnejšia, tým je lepšie mäso.
S tromi kravami z neďalekého ranča tak vyskúšal experiment. Najskôr im podával iba mix hroznovej šťavy s jačmeňom. Neskôr prešli na víno. Samozrejme, v odporúčaných množstvách.
„Pre človeka sú to dva, tri poháre denne. Pre kravu to znamená liter až liter a pol za deň,“ povedal Tastavy pre agentúru AFP. Dodal, že kravy si menu užívali a „jedli s radosťou“.
Odborníci si mäso týchto kráv chvália. Laurent Pourcel, šéfkuchár s Michelinovskou hviezdou, patrí medzi jeho fanúšikov.
„Má veľmi špeciálnu štruktúru – krásnu, mramorovú, nežnú a počas varenia sa karamelizuje. Všetky najlepšie reštaurácie v Paríži ho vezmú,“ predpovedá pre britský denník Daily Telegraph.
Luxusné jedlo
Takéto mäso nájdete asi len v tých najluxusnejších reštauráciách. Každodenné pitie kvalitného francúzskeho vína totiž cenu tohto mäsa predraží až trojnásobne.
Podľa Discovery News dokonca kilo mäso z najlepších častí stojí niekoľko stoviek dolárov.
Výrobcovia však tvrdia, že svojich zákazníkov si určite nájde. Aj preto chcú s pokusom pokračovať.
„Myslím si, že nabudúce vyskúšame muškát, aby malo mäso viac muškátovú chuť,“ povedal pre Daily Telegraph Claude Chaballier, majiteľ farmy, kde sa uskutočnil experiment.