No návštevníci tokijského salónu zameraného na lahodný zmrznutý krém s pôžitkom vychutnávajú nielen tieto ale aj mnohé iné rovnako nezvyčajné druhy.
Prazvláštne druhy príchutí ako ryba, kuracie stehná alebo chren sú rafinovanými novinkami ponúkanými v krytom parku v Tokiu, kde sa obyvatelia hlavného mesta chodia ukryť pred úmornými horúčavami.
"Práve tie najzvláštnejšie druhy majú najväčší úspech," tvrdí jedna z tvorcov tohto sviatku zmrzliny Jukiko Uekiová.
Návštevnosť tohto zábavného parku, kde sú aj kolotoče a herňa v súčasnosti prekročila o viac ako 60 percent návštevnosť, ktorú zaznamenali v prvom týždni po jeho otvorení.
"Ľudia si hovoria, že keď už sem prišli, môžu ochutnať aj niečo mimoriadne," dodala Uekiová.
Aj samotní japonskí návštevníci, hoci sú zvyknutí na zmesi ako zmrzlina s príchuťou zeleného čaju, sladkých zemiakov alebo červenej fazule, ktoré by boli minimálne netradičné všade inde, boli šokovaní pestrou škálou ponúkaných druhov.
"Slaná zmrzlina je v skutočnosti veľmi osviežujúca," tvrdí Kacuja Tašihiro, 40-ročný informatik. Jeho rodina zas dáva prednosť krevetovej, fazuľovo-sójovej, krabej a zmrzline s príchuťou bielej kávy. "No v každom prípade nedôverujem zmrzlinám z plodov mora," dodal.
Dvadsaťštyriročný študent Akinori Sato nemohol skryť sklamanie nad rybacou zmrzlinou. "Bol veľmi nedočkavý ju ochutnať, no necítil som poriadnu rybiu chuť. Vlastne chutila ako čokoláda."
Pani Uekiová priznala, že niektoré z týchto pochúťok obsahujú tvrdý alkohol alebo víno, aby zamaskovali ich rybací zápach. Jej samej sa niektoré druhy zdajú odporné.
"Niektoré zmrzliny ako napríklad chobotnicová alebo sépiová obsahujú živočíšny bujón a je to cítiť," zdôraznila. "Niektorých príchutí sa už nikdy nedotknem."
Kopček zmrzliny stojí 300 jenov (2,6 eúr). Zmrzlinu vyrábajú rôzni výrobcovia zo všetkých kútov Japonska a dokonca aj zo šiestich zahraničných krajín, napríklad zmrzlinu z javorového sirupu dodáva kanadský výrobca.
Zmrzlinový salón otvoril výrobca videohier Namco a bude otvorený do konca septembra.
Fanúšikovia zmrzliny ako Satoru Šuto a jeho priateľka Mijuki Šimamotová bez váhania umiestnili na čelo svojho súkromného rebríčka chrenovú zmrzlinu. "Odvtedy, čo sme prišli, sme ochutnali už 20 druhov," priznáva Satoru Šuto a dodáva, že pri tejto príležitosti vynechali obed.
Žiaden problém, veď "v zmrzline je mlieko a sú tam aj bielkoviny", necháva sa počuť Mijuki, študentka výživy.