New York 11. júna (TASR) - Smrť rakúskeho hudobného génia Wolfganga Amadea Mozarta zavinila červivá bravčová kotleta. Tvrdí to americký lekár Jan V. Hirschmann.
Odborník z lekárskeho strediska Veterans Affairs Medical Center v Seattli tvrdí, že horúčku, ktorá sa u Mozarta vyskytla pred smrťou v roku 1791, spôsobili trichinely, červy nachádzajúce sa v kotlete, ktorú Mozart zjedol 44 dní pred smrťou. Červy prežívajú v mäse, ak nie je dôkladne tepelne spracované.
V článku publikovanom v americkom časopise Archives of Internal Medicine expert na infekčné ochorenia Hirschmann poukazuje na list, ktorý Mozart napísal svojej manželke pred smrťou a v ktorom spomína bravčovú kotletu.
O Mozartovej smrti sa neustále objavujú nové teórie. Podľa niektorých zomrel na následky reumatickej horúčky, alebo sa stal obeťou úkladov svojho rivala Antonia Salieriho.
3 sla ed