Bagel je každodennou súčasťou raňajok v bežnej americkej rodine. Nevie sa, kto presne prvýkrát toto chlebové pečivo s dierou vo vnútri, ktoré sa najskôr uvarí vo vode a potom upečie, pripravil ako prvý. Korene bagla siahajú k židovskej komunite v Poľsku v 17. storočí.
Vie sa však meno muža, ktorému sa podarilo rozšíriť pôvodne židovské jedlo do celých Spojených štátov.
Otec Murraya Lendera (29. 10. 1930 - 21. 3. 2012) Harry bol poľský imigrant, ktorý do Ameriky prišiel v roku 1927. Podobne ako mnohí židovskí prisťahovalci, aj on si založil - vo vlastnej garáži - malú pekárničku na bagle. Murray mu ich už ako 11-ročný pomáhal počítať.
Otec Harry dostal v 50. rokoch nápad, že bagle bude zamrazovať a rozšíri tak produkciu. Po jeho smrti v roku 1960 v tom pokračovali jeho synovia na čele s Murrayom.
Tí rozšírili výrobu, otvorili niekoľko tovární, zaviedli automatizáciu. Práve Murrayova tvár, ktorý bol riaditeľ firmy v 70. rokoch, presviedčala v reklame ľudí, aby dali baglu šancu.
„Nebolo ľahké hovoriť Američanom, že po všetkých tých rokoch, čo mávali na raňajky toasty, je tu teraz niečo lepšie," povedal v 80. rokoch podľa CNN. „Nebolo to však ani nič ťažké."
Keď bratia predávali rodinnú firmu, vyrábali 740 miliónov baglov ročne. Aj v súčasnosti je spoločnosť lídrom na trhu baglov v Amerike.