Milovníci čokolády majú pred sebou štúdiu, ktorá vyzerá príliš sladká na to, aby bola pravdivá. S častejšou a pravidelnou konzumáciou čokolády sa podľa nej môže spájať štíhlejšia postava.
Štúdiu, ktorá skúmala stravovacie návyky vzorky 1000 ľudí v americkej Kalifornii, čo sa týky čokolády a ďalších potravín a nápojov, a porovnávala ich indexy telesnej hmotnosti, zverejnili v lekárskom odbornom časopise Archives of Internal Medicine.
Často a v malých množstvách
"Častá konzumácia čokolády v malých množstvách môže prispieť k znižovaniu ukladania tuku (v tele), čo môže kompenzovať, že má väčšie množstvo kalórií," napísali vedci v abstrakte štúdie.
Výskumníci upozorňujú, že nenašli priame prepojenie medzi konzumáciou čokolády a znížením telesnej hmotnosti.
Šéfka výskumu Beatrice Golombová z University of California pre Wall Street Journal povedala, že štúdia skôr naznačuje, že viac než celkový príjem čokolády za týždeň zaváži, ako často ju konzumujete (v malých množstvách).
Nižší index telesnej hmotnosti mali aj tí účastníci výskumu, ktorí jedli čokoládu päťkrát do týždňa, aj keď necvičili viac než ostatní a prijali viac kalórií za týždeň.
Čokoláda sa zároveň môže spájať s miernym znížením krvného tlaku a cholesterolu a obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú bunkám. Antioxidačné látky v čokoláde, katechíny podľa vedcov navyše môžu pomáhať pri budovaní svalovej hmoty a znižovaní hmotnosti - zatiaľ to naznačujú výsledky u laboratórnych hlodavcov.
Neutekajte kupovať čokoládu
Obmedzením štúdie môže byť, že väčšina účastníkov výskumu boli muži, priemerný index telesnej hmotnosti bol 28, čo je nadváha, a priemerný vek bol 57 rokov, teda boli starší.
Na to, aby sa zistil vplyv čokolády na telesnú hmotnosť by bola potrebná podľa Golombovej štúdia, ktorá by porovnala presne tých, čo jedia, a tých, čo nejedia, čokoládu.
Odporúčanie pre tých, ktorí sa ponáhľajú kúpiť čokoládovú tyčinku - radšej siahnite po horkej čokoláde, v ktorej je menej cukru a viac antioxidantov, ušetríte svoje zuby aj zdravie.
A netreba zabúdať, že viac než konzumácia čokolády, v ktorej je stále relatívne vysoký obsah tukov aj kalórií, zaváži pri štíhlej línii vyvážená strava s dostatkom zeleniny a ovocia.
Zdroj: BBC, Wall Street Journal