BRATISLAVA. Naši českí susedia sa tešia. Gurmáni si na mape strednej Európy v ich metropole nájdu namiesto jednej už dve reštaurácie s hviezdičkou. A to prvýkrát pre českých šéfkuchárov na českom území.PrahaViedeň
Nové vydanie prestížneho sprievodcu po reštauráciách v európskych metropolách Michelin, ktoré v stredu začali predávať, bolo k Prahe štedré.
Ocenenie získali reštaurácie Alcron (šéfkuchár Roman Paulus) a Degustation Boheme Bourgeoise s českou kuchyňou (Oldřich Sahajdák).
Viedeň má ďalšiu dvojhviezdnu
Reštaurácia Allegro, ktorá mala hviezdu ako prvá v postsocialistických krajinách od roku 2008, ju po nedávnom
Noví ocenení
Blízke hviezdy
Reštaurácia Alcron (v hoteli Radisson) *
Degustation Boheme Bourgeoise *
Silvio Nickol Gourmet Restaurant (v Palais Coburg) **
Hodnotenie reštaurácií nájdete na webovej stránke Viamichelin.com. V stredu ešte nebolo aktualizované.
odchode talianskeho šéfkuchára Andreu Accordiho tento rok neobhájila.
Najviac vysoko hodnotených reštaurácií z našich susedov má Viedeň a má tiež ako jediná reštaurácie s dvoma hviezdami.
Po reštaurácii Steirereck, ktorú vlani denník SME vyskúšal, má najlepšie hodnotenie už aj Silvio Nickol Gourmet Restaurant.
Najvyššie tri hviezdičky nemá žiadna reštaurácia v našom okolí (na celom svete ich má 105 reštaurácií, ale napríklad reštaurácia Noma v Kodani, ktorú v roku 2010 vyhlásili za najlepšiu reštauráciu na svete, ich stále nemá).
V rámci európskych metropol hodnotí Michelin okrem našich susedov (s výnimkou Ukrajiny) metropoly západnej i severnej Európy.
Udeľujú aj ceny Bib Gourmand za dobré jedlá za nižšie ceny, v čom je v našom okolí silná Praha i Viedeň.
Bratislava je bez hviezd
Bratislavu však nebodujú a ani sa v blízkom čase nechystajú.
Šéfka európskeho vydania Michelinu Rebecca Burrová pre SME vlani povedala, že v strednej Európe neplánujú pridávať ďalšie mestá a sústredia sa na sprievodcov po mestách v Ázii a Spojených štátoch.
Gurmánom musí stačiť medzinárodný sprievodca Gault Millau, ktorý bratislavské reštaurácie hodnotí popri Viedni.
Najvyššie sa vlani umiestnila Camouflage so 16 bodmi z 20. Gault Millau boduje len kvalitu jedla, nie služby či atmosféru.
Donedávna šéfkuchár reštaurácie Camouflage Jaroslav Žídek pre SME vlani o chýbajúcich hviezdičkách v Bratislave povedal, že „buď na to ešte nemáme, alebo sa vydavateľom nezdá Slovensko dosť atraktívne".
"Treba byť pokorný, pracovať najlepšie ako vieme a čakať," povedal Žídek.