LONDÝN. Dostupnosť potravín pre svetovú populáciu sa nedá docieliť len zlepšovaním trhových mechanizmov, ale hlavne zúrodňovaním Afriky, tvrdí Keith Rockwell, hovorca Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ktorá formuje pravidlá globálneho trhu.
Počas telekonferencie pre novinárov v Londýne poukázal Rockwell na prudký nárast populácie a na prelomové zmeny, ktoré sa na svetovom trhu udiali za ostatných desať rokov.
"Obyvatelia rýchlo sa rozvíjajúcich krajín (tzv. emerging markets pozn. TASR), ako sú Čína či Brazília, výrazne zmenili svoje stravovacie návyky," zdôraznil Rockwell s tým, že ich stúpajúca spotreba obilnín tlačí ceny na svetových trhoch nahor.
Globálne otepľovanie ovplyvňuje úrodu
Ďalším negatívnym faktorom je podľa neho globálne otepľovanie, ktoré ovplyvňuje úrodu v Austrálii, Rusku či na Ukrajine v krajinách, ktoré vyvážajú veľké množstvo obilnín.
"Keď sú najväčší pestovatelia obilnín zasiahnutí suchom, nie sú schopní pokryť globálny dopyt," dodal s vysvetlením, že väčšina krajín potraviny dováža a mnohé sú takmer úplne závislé od týchto dodávok, ak chcú nakŕmiť svojich obyvateľov.
V prípade zlej úrody uvalia vývozcovia obmedzenia na export. Rockwell chápe ich rozhodnutie, ale poukazuje aj na jeho fatálne následky.
"Exportujúce krajiny sa v prvom rade pokúšajú zabezpečiť potraviny pre vlastných občanov," vysvetlil a dodal, že následne rastúce ceny môžu zapríčiniť hlad v krajinách, ktoré dovážajú.
Potravinový trh deformujú aj dotácie pre farmárov v bohatých krajinách, akými sú Spojené štáty alebo krajiny Európskej únie.
Farmársky lobing tlačí na zachovanie tejto finančnej podpory a tým aj zachovanie zamestnanosti.
Dotácie však často vedú k nadprodukcii a k dampingu cien na svetových trhoch, to znamená predaju za cenu nižšiu ako sú výrobné náklady.
To môže spôsobovať, že poľnohospodári v rozvojových krajinách nie sú konkurencieschopní a musia predať pôdu.
Afrika má veľký potenciál
V mnohých krajinách preto existujú dovozné clá na potraviny, aby chránili domácich producentov. Tie ale zároveň znemožňujú najchudobnejším obyvateľom prístup k jedlu za prijateľné ceny.
Mnohé poľnohospodárske komodity sa navyše obchodujú iba v malom množstve. Patrí medzi ne aj ryža, z ktorej sa na trh dostane iba asi sedem percent z celkovej produkcie.
"Problémom je, že dopyt prevyšuje ponuku, takže musíme nájsť spôsob, ako zvýšiť úrodnosť. Znamená to zamerať sa napríklad na Afriku, ktorá má viac nevyužitej ornej pôdy ako je kdekoľvek inde," povedal Rockwell.
Rozvoj afrického poľnohospodárstva by bol podľa neho veľkým krokom vpred pre globálne potravinové zabezpečenie.
Afrika má v tejto oblasti určite veľký potenciál a mnohé medzinárodné organizácie, vrátane WTO, sa snažia tento progres naštartovať. Vyžaduje si to však investície a rozvoj.
Rockwell diskutoval o situácii na svetovom trhu počas telekonferencie zo sídla WTO v Ženeve s novinármi z celého sveta, ktorí sa zúčastnili na týždňovom školení v tlačovej agentúre Reuters, organizovanom nadáciou Thomson Reuters Foundation.