VARŠAVA. Najväčšími konzumentmi ovocia a zeleniny spomedzi európskych národov sú Poliaci.
Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Európskej potravinovej informačnej rady (EUFIC), ktorá zisťovala priemerný príjem ovocia a zeleniny u obyvateľov 19 európskych krajín.
Slováci skončili približne v strede rebríčka na 12. mieste hneď za Holanďanmi.
Priemerný Poliak skonzumuje každý deň priemerne 577 gramov ovocia a zeleniny, čo je suverénne najviac spomedzi všetkých skúmaných krajín.
Okrem nich skončili s dobrým hodnotením aj druhí Taliani, tretí Nemci a štvrtí Rakúšania.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by mal človek denne zjesť najmenej 400 gramov ovocia a zeleniny, pričom tento limit sa už ostatným skúmaným krajinám nepodarilo splniť.
Patrí medzi ne aj Slovensko, ktorého obyvatelia priemerne skonzumujú len 280 gramov ovocia a zeleniny.
Ešte horšie sú na tom Česi, ktorí s 253 gramami skončili na treťom mieste od konca tesne pred Švédmi. Najmenej zeleniny konzumujú podľa očakávania obyvatelia Islandu.
Z prieskumu EUFIC-u vyplýva aj pomerne prekvapivé zistenie.
Obyvatelia severnejšie položených európskych krajín jedia najmä surové ovocie a zeleninu, ktorá obsahuje viac vitamínov, minerálov a stopových prvkov.
U Juhoeurópanov je to naopak, pričom zeleninu tam konzumujú predovšetkým vo forme polievok.