BRATISLAVA. Európsky parlament sa budúci týždeň bude zaoberať bojom proti plytvaniu potravinami.
Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) uvádza, že Európania a Severoameričania vyplytvajú ročne približne 95 až 115 kilogramov potravín na obyvateľa, priemerný obyvateľ v subsaharskej Afrike len 6 až 11 kilogramov.
K plytvaniu pritom dochádza v poľnohospodárstve, spracovateľskom priemysle, distribučných spoločnostiach a domácnostiach. Potravinami sa plytvá tak v rozvinutých, ako aj v rozvojových krajinách.
Ako uviedol europoslanec Vladimír Maňka pre agentúru SITA, plytvanie potravinami nadobudlo také rozmery, že je možné ho považovať za celosvetový problém, ktorý sa prejavuje vo všetkých článkoch poľnohospodársko-potravinárskeho reťazca, od poľa až po stôl spotrebiteľa.
Výroba nadbytočných potravín, ktoré neskonzumujeme, zas podľa Maňku predstavuje vysoké náklady z hľadiska životného prostredia, ktoré sa týkajú spotreby energie a prírodných zdrojov (najmä vodných), rovnako ako emisií skleníkových plynov vypúšťaných do atmosféry. Upozornil na odhady, že približne 89 miliónov ton potravín vyhodených v Európe vyprodukuje ročne 170 miliónov ton oxidu uhličitého.