V obchodnom centre Číňania ponúkajú dobré jedlo a medzi nimi aj výdatnú polievku Laksa.
Dlho som si myslel, že to bude láska na celý život. Ja a Laksa.
Lenže vstúpila medzi nás nečakane thajská polievka Tom Ka Gai. Sú chvíle, keď človek má na výber vyraziť klin klinom alebo polievkou. A ak je to polievka, tak Tom Ka Gai nemá konkurenciu. Možno v kapustnici.
Prvýkrát sme zamierili do ázijských potravín v Hurstville, keď sme zháňali do Tom Ka Gai prísady. Kokosové mlieko, špeciálne huby, citrónovú trávu, limetové listy a záhadný koreň galangal, ktorý sa síce nedá jesť, ale polievka bez neho bude nanič.
Odvtedy chodíme pravidelne do týchto potravín. Prechádzame sa medzi regálmi, obzeráme si neznáme tovary, čudujeme sa, čo sa všetko dá usušiť, spracovať a zjesť. Občas sa opýtame Číňanov v obchode, na čo sa používa to či ono, a keď nás niečo naozaj nadchne, vložíme to do košíka.
Ako idú týždne, nechávame v obchode viac peňazí a budeme v tomto oťukávaní iných kultúr pokračovať. Veď je to také príjemné.
Ktovie, či je to zvedavosť, ktorú v nás vyvolali záhady ázijských potravín, no moja manželka sa minule opýtala svojho čínskeho lekára, či aj oni doma slávia Vianoce.
Viete, deti chcú Vianoce, pred nimi sa tu nedá uniknúť, áno, slávime, povedal v rozpakoch. Akurát namiesto kapustnice si dajú Tom Ka Gai.