Klaus: ODS nepodporí programové vyhlásenie vlády

Praha 31. júla (TASR) - Česká Občianska demokratická strana (ODS) v žiadnom prípade nepodporí vládne programové vyhlásenie, o ktorom majú poslanci hlasovať na budúci týždeň, uviedol predseda strany Václav Klaus.

"Nepoznám jediného poslanca ODS, ktorý by chcel podporiť špidlovské vládne vyhlásenie, špidlovsko-svobodovské vládne vyhlásenie," skonštatoval Klaus v rozhovore pre TASR.

Šéf ODS, ktorého strana sa po júnových voľbách dostala do opozície, si netrúfa odhadnúť, či koaličná vláda ČSSD a Koalície - zloženej z KDU-ČSL a Únie slobody-DEU - vydrží celé štyri roky.

Klaus sa netají nesúhlasom so "špidlovským extrémizmom" a ľavičiarstvom. V porovnaní s expremiérom Milošom Zemanom je premiér Vladimír Špidla podľa neho viac vľavo. "Na druhej strane Špidla je ďaleko prízemnejší a chýba mu oná Zemanova vzletnosť, ktorá samozrejme v Zemanovom prípade občas vzlietala niekam hodne ďaleko. U Špidlu je to také udrené, upracované, úradnícke," dodal Klaus.

ČSSD má podľa neho výrazne odlišné tvrdé ideové jadro, prezentované najtypickejšie Špidlom a Zdenkom Škromachom, a má pragmatickejšie krídlo, kam patrí Stanislav Gross, Jaroslav Tvrdík, Jiří Rusnok. Ľavé krídlo v ČSSD je podľa Klausa ideovo veľmi blízko KSČM. "Do akej miery tieto dve tendencie spolu budú štyri roky zápoliť a ktorá v praktickej politike zvíťazí, to uvidíme. Nemá zmysel o tom vynášať súdy," podotkol.

V súvislosti s odchodom Miloša Zemana z politickej scény Klaus neverí, že je definitívny, "i keď teraz zmizol dokonale a absolútne". "Myslím, že on sa do politiky určite vráti," zdôraznil Klaus.

V českých médiách sa už objavili špekulácie, že Zeman s Klausom by sa mohli stretnúť v prezidentskom súboji. Klaus však pripomenul, že v ČR je nepriama voľba prezidenta. Vďaka tomu bude voľba prezidenta výlučne stranícka: budú rozhodovať politické grémiá, a nie schopnosť kandidáta "šarmom, či nešarmom ovplyvniť jednotlivého poslanca, či senátora," vyhlásil.

Zástancom priamej voľby prezidenta je predovšetkým Koalícia - voľba hlavy štátu občanmi bola jedným z hlavných bodov jej predvolebnej kampane. "Mám skoro pocit, že do priamej voľby by som mal takú ľudsko-morálnu povinnosť ísť," doplnil Klaus v tejto súvislosti.

ODS v júnových voľbách do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR nedosiahla očakávaný výsledok a na ČSSD stratila takmer šesť percent. Samotný Klaus v rozhovore pripustil, že výsledok bol o niečo horší, ako čakal. Do volebného zápasu však išiel s cieľom zvíťaziť. "Každý človek, ktorý bojuje, musí bojovať o víťazstvo. Ak má vnútornú pochybnosť a neistotu, nesmie ju prejaviť navonok," zdôraznil, hoci počítal aj s možnosťou, že ODS vyhrať nemusí.

Šéf ODS zdôraznil, že nikto nečakal taký úspech komunistov, ktorí získali takmer 20 percent hlasov. "Nepoznám jedinú osobu v tejto krajine, ktorá by niečo také očakávala. Som presvedčený, že ani komunisti samotní niečo také neočakávali," pripomenul. Podľa neho jedným z možných vysvetlení je, že časť hlasov sociálnej demokracie v minulých voľbách, ktoré stiahol na seba Miloš Zeman svojimi siláckymi výrokmi, po jeho odchode prešla späť ku komunistom.

Volebný výsledok však samotného Klausa údajne veľmi nezmenil. "Prosto, je to jeden z výsledkov, aké človek za svoj život v najrôznejších svojich aktivitách dostáva," podotkol. V súvislosti s predvolebnou kampaňou si nie je vedomý nejakej chyby. Pri spätnom pohľade sa vždy zdá, že sa to dalo urobiť aj inak a lepšie, dodal.

ODS čaká decembrový kongres, na ktorom sa má rozhodovať o novom predsedovi strany. Václav Klaus sa zatiaľ nerozhodol, či sa bude o funkciu opätovne uchádzať. "Teraz si nechávam letnú dobu na premýšľanie," povedal. Zdôraznil, že momentálne neexistuje žiadny "viceklaus" a aj keby mal predstavu o svojom možnom nástupcovi, nemieni o tom hovoriť. "Nie som prívržencom vychovávania, ja myslím, že som priestor celému radu politikov za toto 11-ročné obdobie v ODS dal a je jedine na nich, aby sa o svoje miesto na slnku prihlásili," doplnil Klaus.

Predseda občianskych demokratov priznáva svoj výrazný ideologický a politický vplyv na stranu: je jej zakladateľom, vtisol jej určitú pečať a ideovo sa vymedzuje viac ako ktorýkoľvek iný politik v Česku. V prípade odchodu z čela strany sa neobáva nejednoty v ODS. "Druhá vec je, či by súboj o nástupníctvo nevyvolal najrôznejšie tenzie a trenice. I to je súčasť mojich úvah," podotkol Klaus.

(spravodajkyňa TASR Katarína Korgová) pel

Najčítanejšie na SME Svet

Inzercia - Tlačové správy

1. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  4. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  8. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 12 920
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 841
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 8 397
  4. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 641
  5. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 5 541
  6. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 5 513
  7. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 062
  8. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 4 653
  9. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 4 651
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 4 255

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Prečo je nevyhnutná vojna Facebooku a Bruselu

Padol prvý výstrel v regulačnej vojne, ktorá bude určovať podobu Európy.

KULTÚRA

Trúfal si na európske Hviezdne vojny. Uvidel však Avatara a stiahol chvost

Výročie Piateho elementu oslávi Besson najdrahším európskym filmom.

PRIMÁR

Light cigarety škodia viac ako klasické, tvrdí nová štúdia

Filtre light cigariet vedci spojili s nárastom rakoviny pľúc.

Neprehliadnite tiež

Po manchesterskom útoku bojuje o život tretí Poliak. Dvaja zomreli

Poľský prezident Andrzej Duda vyjadril sústrasť rodine poľského páru.

Izraelský minister: Útoky v Európe vyústia do mnohých slov, no málo činov

Minister obrany pochybuje, že útok v Manchestri bude mať vplyv na taktiku boja proti terorizmu.

Polícia po útoku v Manchestri zatkla ďalších troch podozrivých

Snažia sa zistiť, či útočník konal sám, alebo v skupine.

Macron požaduje predĺženie výnimočného stavu do novembra

Výnimočný stav vo Francúzsku začal platiť od útokov v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis.