Klaus: ODS nepodporí programové vyhlásenie vlády

Praha 31. júla (TASR) - Česká Občianska demokratická strana (ODS) v žiadnom prípade nepodporí vládne programové vyhlásenie, o ktorom majú poslanci hlasovať na budúci týždeň, uviedol predseda strany Václav Klaus.

"Nepoznám jediného poslanca ODS, ktorý by chcel podporiť špidlovské vládne vyhlásenie, špidlovsko-svobodovské vládne vyhlásenie," skonštatoval Klaus v rozhovore pre TASR.

Šéf ODS, ktorého strana sa po júnových voľbách dostala do opozície, si netrúfa odhadnúť, či koaličná vláda ČSSD a Koalície - zloženej z KDU-ČSL a Únie slobody-DEU - vydrží celé štyri roky.

Klaus sa netají nesúhlasom so "špidlovským extrémizmom" a ľavičiarstvom. V porovnaní s expremiérom Milošom Zemanom je premiér Vladimír Špidla podľa neho viac vľavo. "Na druhej strane Špidla je ďaleko prízemnejší a chýba mu oná Zemanova vzletnosť, ktorá samozrejme v Zemanovom prípade občas vzlietala niekam hodne ďaleko. U Špidlu je to také udrené, upracované, úradnícke," dodal Klaus.

ČSSD má podľa neho výrazne odlišné tvrdé ideové jadro, prezentované najtypickejšie Špidlom a Zdenkom Škromachom, a má pragmatickejšie krídlo, kam patrí Stanislav Gross, Jaroslav Tvrdík, Jiří Rusnok. Ľavé krídlo v ČSSD je podľa Klausa ideovo veľmi blízko KSČM. "Do akej miery tieto dve tendencie spolu budú štyri roky zápoliť a ktorá v praktickej politike zvíťazí, to uvidíme. Nemá zmysel o tom vynášať súdy," podotkol.

V súvislosti s odchodom Miloša Zemana z politickej scény Klaus neverí, že je definitívny, "i keď teraz zmizol dokonale a absolútne". "Myslím, že on sa do politiky určite vráti," zdôraznil Klaus.

V českých médiách sa už objavili špekulácie, že Zeman s Klausom by sa mohli stretnúť v prezidentskom súboji. Klaus však pripomenul, že v ČR je nepriama voľba prezidenta. Vďaka tomu bude voľba prezidenta výlučne stranícka: budú rozhodovať politické grémiá, a nie schopnosť kandidáta "šarmom, či nešarmom ovplyvniť jednotlivého poslanca, či senátora," vyhlásil.

Zástancom priamej voľby prezidenta je predovšetkým Koalícia - voľba hlavy štátu občanmi bola jedným z hlavných bodov jej predvolebnej kampane. "Mám skoro pocit, že do priamej voľby by som mal takú ľudsko-morálnu povinnosť ísť," doplnil Klaus v tejto súvislosti.

ODS v júnových voľbách do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR nedosiahla očakávaný výsledok a na ČSSD stratila takmer šesť percent. Samotný Klaus v rozhovore pripustil, že výsledok bol o niečo horší, ako čakal. Do volebného zápasu však išiel s cieľom zvíťaziť. "Každý človek, ktorý bojuje, musí bojovať o víťazstvo. Ak má vnútornú pochybnosť a neistotu, nesmie ju prejaviť navonok," zdôraznil, hoci počítal aj s možnosťou, že ODS vyhrať nemusí.

Šéf ODS zdôraznil, že nikto nečakal taký úspech komunistov, ktorí získali takmer 20 percent hlasov. "Nepoznám jedinú osobu v tejto krajine, ktorá by niečo také očakávala. Som presvedčený, že ani komunisti samotní niečo také neočakávali," pripomenul. Podľa neho jedným z možných vysvetlení je, že časť hlasov sociálnej demokracie v minulých voľbách, ktoré stiahol na seba Miloš Zeman svojimi siláckymi výrokmi, po jeho odchode prešla späť ku komunistom.

Volebný výsledok však samotného Klausa údajne veľmi nezmenil. "Prosto, je to jeden z výsledkov, aké človek za svoj život v najrôznejších svojich aktivitách dostáva," podotkol. V súvislosti s predvolebnou kampaňou si nie je vedomý nejakej chyby. Pri spätnom pohľade sa vždy zdá, že sa to dalo urobiť aj inak a lepšie, dodal.

ODS čaká decembrový kongres, na ktorom sa má rozhodovať o novom predsedovi strany. Václav Klaus sa zatiaľ nerozhodol, či sa bude o funkciu opätovne uchádzať. "Teraz si nechávam letnú dobu na premýšľanie," povedal. Zdôraznil, že momentálne neexistuje žiadny "viceklaus" a aj keby mal predstavu o svojom možnom nástupcovi, nemieni o tom hovoriť. "Nie som prívržencom vychovávania, ja myslím, že som priestor celému radu politikov za toto 11-ročné obdobie v ODS dal a je jedine na nich, aby sa o svoje miesto na slnku prihlásili," doplnil Klaus.

Predseda občianskych demokratov priznáva svoj výrazný ideologický a politický vplyv na stranu: je jej zakladateľom, vtisol jej určitú pečať a ideovo sa vymedzuje viac ako ktorýkoľvek iný politik v Česku. V prípade odchodu z čela strany sa neobáva nejednoty v ODS. "Druhá vec je, či by súboj o nástupníctvo nevyvolal najrôznejšie tenzie a trenice. I to je súčasť mojich úvah," podotkol Klaus.

(spravodajkyňa TASR Katarína Korgová) pel

Najčítanejšie na SME Svet

Inzercia - Tlačové správy

1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  8. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  1. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  2. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  6. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  7. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  8. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  9. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  10. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 15 736
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 433
  3. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 3 972
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 046
  5. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 207
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 117
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 000
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 905
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 343
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 117

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prieskum Focus: Vládne strany oslabujú

Smer stratil takmer dve percentá. Do parlamentu by sa dostalo aj KDH.

BANSKÁ BYSTRICA

V Banskej Bystrici otvorili najmodernejšiu autobusovú stanicu na Slovensku

Dopravná časť je v testovacej prevádzke.

PRIMÁR

Šesť krokov, ktoré by ste mali urobiť, ak plánujete otehotnieť

Ako správne pripraviť telo na počatie a budúce tehotenstvo.

Neprehliadnite tiež

Vo Viedni zadržali Somálčana, je podozrivý z pokusu o vraždu vo Švédsku

Somálčan sa na úteku ocitol medzi najhľadanejšími kriminálnikmi v Európe.

Trump vydá vyhlásenie k Severnej Kórei, týkať sa bude sankcií

Americký prezident o problémoch okolo raketových a jadrových testov Pchjongjangu diskutoval s Theresou Mayovou.

Svet

Portoriko sa snaží pozviechať po hurikáne Maria

Živel spôsobil výpadok elektriny na celom karibskom ostrove, ako aj zosuvy pôdy a záplavy.

Trumpove výroky o Iráne sú podľa Chameneího lacné a hlúpe

Americký prezident vo svojom prejave označil Irán za skorumpovanú diktatúru a vražedný režim.