Prešov 6. júna (TASR) - Dovedna 31 gurmánskych lahôdok je na jedálnom lístku počas Dní maďarskej kuchyne, ktoré sa začali dnes v prešovskej reštaurácii Platan. Pripravuje ich šéfkuchár Pelikan klubu z maďarského mesta Miškovec Rudolf Mátyás. Laureát viacerých súťaží napr. z Holandska, Fínska či Mexika nielenže zostavil menu, ale doniesol so sebou aj všetky prílohy a koreniny.
Konzul Generálneho konzulátu Maďarskej republiky v Košiciach János Szerencsés pri slávnostnom otvorení akcie v utorok večer ocenil aktivitu majiteľky reštaurácie Elen Oláhovej. Tá priznala, že po úspešných Dňoch ukrajinskej kuchyne v Platane vo februári tohto roku je jej ambíciou do konca roka zorganizovať aj podobné dni českej a talianskej kuchyne a potom ich ročne opakovať. Konzul Generálneho konzulátu ČR v Košiciach Milan Peprník i honorárny vicekonzul Talianskej republiky v Košiciach Franco Pigozzi na utorňajšom otvorení akcie sľúbili, že vyvinú úsilie, aby majiteľka reštaurácie splnila svoje zámery. "Stáli hostia Platanu majú stále nové požiadavky a ja chcem svoju ponuku obohacovať vždy o niečo originálne," vysvetlila.
Súčasné Dni maďarskej kuchyne v Platane, ktoré potrvajú do 24. júna, majú na čo nadviazať, pretože takáto gastronomická akcia sa konala dlhé roky v prešovskom hoteli Dukla. R. Mátyás varí napr. známu rybaciu polievku hálászlé, jedlá z rýb, hydiny a diviny, jedlá na rošte, niekoľko paprikášov s typickými maďarskými haluškami. V ponuke, samozrejme, nechýbajú viaceré druhy kvalitných maďarských vín.